Ελλάδα

Πανδημία ενημέρωση: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε νησιά

Πανδημία ενημέρωση: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε νησιά
Πανδημία ενημέρωση: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στα νησιά.

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση για την πανδημία. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για σήμερα 2.794 κρούσματα κορωνοϊού.

Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη από τα 2.938  κρούσματα που ανακοινώθηκαν, στην Αττική καταγράφονται  1.423 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 179 .

Στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Πανδημία ενημέρωση: Αύξηση του δείκτη θετικότητας

Πρώτη μίλησε η Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ανέφερε ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι το 80% των μολύνσεων τις τελευταίες 15 μέρες ήταν σε άτομα κάτω των 39 ετών. Τόνισε μάλιστα πως η ιχνηλάτηση έδειξε ότι οι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές διασπείρουν τον ιό στην οικογένειά τους.

Πανδημία ενημέρωση

Η ίδια δήλωσε πως πλέον υπάρχει διασπορά σε όλη την κοινότητα, κάτι προς το οποίο συνηγορεί η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια. Το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Δήλωσε επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια κινείται πλέον στο 3,5%, κάνοντας λόγο για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και συμπληρώνοντας ότι ένας στους δύο νοσηλευόμενους λόγω κορωνοϊού είναι κάτω των 54 ετών. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε στις διακοπές τους, για να μη τον μεταφέρουν στο πατρικό τους μετά τις διακοπές.

Στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως η νοσηρότητα της πανδημίας αυτήν την περίοδο είναι μικρότερη από προηγούμενα πανδημικά κύματα, ενώ απηύθυνε και ο ίδιος έκκληση προς τις νεότερες ηλικίες να εμβολιαστούν. Πανδημία ενημέρωση

Πανδημία ενημέρωση: «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για Μύκονο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα μας και ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών, μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής που ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Μάλιστα, τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές. Μεγάλη αύξηση εντοπίζεται επίσης σε Ίο, Σαντορίνη και Πάρο. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε έξι περιοχές, θα πρέπει να κάνουν ένα self και ένα rapid τεστ την εβδομάδα.

Ακόμα δεν απέκλεισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε αυτές τις περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όπως ανέφερε έχουμε τη δυνατότητα να τα αποφύγουμε, τηρώντας με προσοχή όλα τα μέτρα.

Πανδημία ενημέρωση: Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments