Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Ρύθμιση έως 72 δόσεις για τα κορωνοχρέη – Ποιους αφορά

Υπουργείο Οικονομικών: Ρύθμιση έως 72 δόσεις για τα κορωνοχρέη – Ποιους αφορά
Υπουργείο Οικονομικών: Τους όρους της νέας ρύθμισης οφειλών έως 72 δόσεις για τα κορωνοχρέη παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τους όρους της νέας ρύθμισης οφειλών έως 72 δόσεις για τα κορωνοχρέη παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Η νέα ρύθμιση θα καλύπτει όλη την περίοδο της πανδημίας και αφορά όλους όσους ήταν δικαιούχοι μέτρων στήριξης ή ανήκαν σε διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ τον Απρίλιο του 2020.

Ποια τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης

  • Θα καλύπτει οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021
  • Θα διευρύνει τον αριθμό των δόσεων σε 36 άτοκες και σε 72 με χαμηλό επιτόκιο 2,5%

Ποιοι υπάγονται στη νέα ρύθμιση

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει χρέη τόσο προς την εφορία (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι το νέο πλαίσιο θα περικλείει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 2,2 δισ. ευρώ. Η καταβολή της πρώτης δόσης αναμένεται για τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments