Πολιτική

Χαρδαλιάς: Επιβεβλημένα τα αντιπυρικά έργα στο Σχινιά

Χαρδαλιάς: Επιβεβλημένα τα αντιπυρικά έργα στο Σχινιά
Χαρδαλιάς: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μίλησε σχετικά με την ανάγκη τέλεσης αντιπυρικών έργων.
Χαρδαλιάς: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μίλησε σχετικά με την ανάγκη τέλεσης αντιπυρικών έργων.

Σχετικά με την άμεση ανάγκη υλοποίηση αντιπυρικών έργων μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός είχε ανακοινώσει πως 18 περιοχές έχουν μπει σε καθεστώς άμεσου κινδύνου. Ακόμη, είχε παρουσιάσει εκτενώς το σχέδιο αναβάθμισης πολιτικής προστασίας.

Τα αντιπυρικά έργα προστασίας στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά ήταν επιβεβλημένα να γίνουν άμεσα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μαζί με άλλες 17 περιοχές της Περιφέρειας Αττικής ενέταξε και τον Σχινιά σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης προκειμένου να δρομολογηθούν τα έργα και οι εργασίες καθώς ο φορέας διαχείρισης για διάφορες αιτίες δεν μπόρεσε να τα πραγματοποιήσει.

Τι απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει απαγορευτεί η προσβασιμότητα των πολιτών στις ακτές του, απλά όταν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι αυτή γίνεται με οργανωμένο τρόπο και σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα σχετικά «με την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και την διασφάλιση των όρων για την πρόσβαση του λαού σε αυτό» ανέφερε πως ως Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε την κατάσταση του Εθνικού Πάρκου του Σχινιά, με την παντελή έλλειψη δασοκομικών έργων και εργασιών αλλά ούτε και τον τεράστιο κίνδυνο που υπάρχει για πυρκαγιά από την μεγάλη επισκεψιμότητα.

Για αυτό, είπε, «χρηματοδοτήσαμε τον Δήμο Μαραθώνα ώστε ειδικά τη θερινή περίοδο και όταν πνέουν άνεμοι 4 με 5 μποφόρ να μετακινούνται και να μεταφέρονται οι πολίτες στις ακτές με ειδικά διαμορφωμένα βαν και να μην περνάει όλος αυτός ο όγκος των ΙΧ αυτοκινήτων μέσα στο δάσος».

“Και αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει από τον Σεπτέμβριο”

Είναι κατανοητό, είπε ο υφυπουργός ότι μπορεί «να υπάρχουν κάποιες τοπικές επιχειρήσεις εκεί οι οποίες μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να θεωρούν ότι θίγονται, αλλά πάνω και πέρα από οποιαδήποτε επιχειρηματικότητα μετράει η προστασία του δάσους».

Σχετικά με τα έργα καθαρισμού και τη διαμάχη που υπάρχει για το θέμα της αρμοδιότητας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως «το ποιοι είναι αρμόδιοι για τους καθαρισμούς των δασών είναι ξεκάθαρο» αλλά «αυτή τη στιγμή μέσα από το πρόγραμμα «Δρυάδες» σε περιοχές που είναι εξαιρετικά δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος, αυτή που καθαρίζει τα δάση είναι η Πολιτική Προστασία».

«Και αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει από τον Σεπτέμβριο. Και θα ανοίξει η συζήτηση αυτή, διότι όλοι αυτοί οι οποίοι επικαλούνται επιστημονικά δεδομένα για τον τρόπο που προχωρούν οι μελέτες των έργων ενώ αντιλαμβάνονται ότι ουσιαστικά κάνουμε το αυτονόητο -αυτό που οι ίδιοι ζητούσαν κατά καιρούς με τα διάφορα έγγραφά τους- έρχονται τώρα να μας πουν εάν τα έργα αυτά γίνονται σε συνεννόηση και με τις απαραίτητες εγκρίσεις», ανέφερε. ο υφυπουργός.

“Δεν θα κάνω όμως αντιπαράθεση με όλους αυτούς “

«Αυτό δεν είναι παιχνίδι κυριαρχίας. Το φυσικό περιβάλλον, η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που μας ταλαιπωρούν αυτά τα χρόνια. Και το πρόβλημα αυτό θα λυθεί. Εμείς, το μέρος της ευθύνης που έχουμε και το καθήκον μας θα το εκτελέσουμε» προσέθεσε, σημειώνοντας με νόημα:

«Ακούω διάφορες κραυγές. Δεν θα κάνω όμως αντιπαράθεση με όλους αυτούς οι οποίοι προτιμούν να καεί ένα δάσος το οποίο είναι ακαθάριστο δεκαετίες τώρα με ευθύνη του φορέα προστασίας, μόνο και μόνο γιατί η έγκριση δόθηκε από άλλους δασολόγους και χωρίς να έχει ακολουθηθεί το γράμμα του νόμου».

«Εμείς επιζητούμε τη συνεργασία, σεβόμαστε πάρα πολύ τη δασική υπηρεσία και την εμπειρία των ανθρώπων αυτών. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν με ένα καθεστώς το οποίο υποχρηματοδοτούνται, ότι έχουν έλλειψη προσωπικού, αλλά μέχρι να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία εμείς θα τα θέσουμε ως κυρίαρχη ατζέντα από Σεπτέμβριο, δεν μπορούμε απλά να μείνουμε θεατές σε όλα αυτά που συμβαίνουν» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments