Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε η υποβολή τους – Ποιοι κερδίζουν διπλό «μπόνους»

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε η υποβολή τους – Ποιοι κερδίζουν διπλό «μπόνους»
Φορολογικές δηλώσεις: Διπλό «μπόνους» κερδίζουν φέτος όσοι φορολογούμενοι υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις έναντι των υπόχρεων οι οποίοι θα καταθέσουν τη δήλωσή τους μέσα στον Αύγουστο.

Διπλό «μπόνους» κερδίζουν φέτος όσοι φορολογούμενοι υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις έναντι των υπόχρεων οι οποίοι θα καταθέσουν τη δήλωσή τους μέσα στον Αύγουστο. Παράλληλα, «τελειώνει ο χρόνος» για όσους φορολογούμενους θέλουν να κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% που προβλέπεται με την εφάπαξ εξόφληση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης. Όσοι πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πρέπει να “τρέξουν” μέχρι αύριο Τετάρτη 28 Ιουλίου να υποβάλλουν δήλωση.

Ποια η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τα εκκαθαριστικά τους μέχρι αύριο Τετάρτη 28 Ιουλίου και εφόσον τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο κανονικά σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τέλος Ιουλίου. Επίσης, ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής. Από την άλλη, όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Αυγούστου και πρέπει να καταβάλουν φόρο εισοδήματος έως το τέλος του επόμενου μήνα ενώ δεν θα υπάρξει κάποιο πρόστιμο ή προσαύξηση για την υποβολή της δήλωσης, καθώς θεωρείται εμπρόθεσμη δεν θα ισχύσει η έκπτωση 3%.

Ποιοι οι τρόποι εξόφλησης του φόρου εισοδήματος

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους έχοντες, όσο και για τις περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας η νομοθεσία παρέχει, εναλλακτικές δυνατότητες, εξόφλησης του φόρου, οι οποίες είναι:

  • Η πληρωμή εφάπαξ του φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενο εξασφαλίζει μικρή έκπτωση 2%, η οποία και δεν αποτελεί αξιόλογο κίνητρο.
  • Η πληρωμή εφάπαξ με έκπτωση 2%, των δόσεων που απομένουν. Π.χ. Πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου τον Ιούλιο, αλλά μπορούν να εξοφληθούν εφάπαξ, οι υπόλοιπες επτά δόσεις μέχρι 31 Αυγούστου, με την έκπτωση 2%.
  • Η πληρωμή του φόρου στις προβλεπόμενες από τον νόμο, δόσεις εξόφλησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος. Ο αριθμός των δόσεων είναι 8 (από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο του 2021) για όσους υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως και 29 Ιουλίου και 7 δόσεις για όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους, μετά την 29η Ιουλίου. Η πρώτη δόση είναι διπλή για Ιούλιο και Αύγουστο και πληρώνεται έως 31 Αυγούστου 2020.
  • Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση. Ενώ οι οκτώ δόσεις της πληρωμής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δεν έχουν επιτόκιο, η πάγια ρύθμιση βαρύνεται με επιτόκιο το οποίο ανέρχεται σε 4,5% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 30 ευρώ.
  • Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 24 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν δόσεις πληρωμής του φόρου σε περισσότερες από 12 δόσεις, θα βαρύνονται με προσαυξημένο επιτόκιο, περίπου 6%. Και σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 30 ευρώ.
  • Υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα, να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος με πιστωτική κάρτα, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν ειδικά πακέτα. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ και λαμβάνεται έκπτωση 2% ή ρυθμίζεται η πληρωμή των δόσεων από την τράπεζα, κάθε μήνα που λήγουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments