Ελλάδα

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Ο λόγος που βγήκε εκτός ελέγχου

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Ο λόγος που βγήκε εκτός ελέγχου
Φωτιά Βαρυμπόμπη: Οι ερευνητές του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρουν τον λόγο που βγήκε εκτός ελέγχου η πυρκαγιά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Βαρυμπόμπη. Νέα εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση έστειλε το 112 για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία κινείται απειλητικά προς κατοικίες. Έχουν εκκενωθεί ήδη σπίτια, μια κατασκήνωση και ο οικισμός Αδάμες. Οι πολίτες με βάση το μήνυμα καλούνται να φύγουν προς Θρακομακεδόνες.

Πιο συγκεκριμένα, η δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχός της να καταστεί δύσκολος, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η αιτία

Όπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00).

Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με πάνω από 350 πυροσβέστες και 70 οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρδακογιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε στις 13:30 και είπε πως ήταν μεγάλη η κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Πρόσθεσε πως πραγματοποιήθηκε άμεση επέμβαση, καθώς ή Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα και υπήρχαν οχήματα στην περιοχή. Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Η επιχείρηση κατάσβεσης επικεντρώνεται σε τρεις εστίες: Στην Ανω Βαρυμπόμπη, στον Ιππικό Ομιλο, όπου έχουν απομακρυνθεί εργαζόμενοι και άλογα, ενώ το μέτωπο που ανησυχεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αυτό που κινείται προς τον οικισμό Αδάμες. Εκεί, η Πυροσβεστική έχει στήσει ένα «τοίχος» από επίγειες δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Φωτιά Βαρυμπόμπη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments