Ελλάδα

Φωτιά Εύβοια: Ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει προς Ιστιαία το μέτωπο

Φωτιά Εύβοια: Ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει προς Ιστιαία το μέτωπο
Φωτιά Εύβοια: Δύσκολη νύχτα αναμένει τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι θα συνεχίζουν να παλεύουν με τον πύρινο όλεθρο.

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας θα συνεχιστεί η προσπάθεια πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να ανακοπεί όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, η καταστροφική φωτιά που κατακαίει για 6η ημέρα τη βόρεια Εύβοια.

Φωτιά Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, από το Καστρί στα ανατολικά έως τη Γαλατσώνα στα δυτικά, με χωριά όπως η Γερακιού, οι Γούβες, το Ασμήνι, το Αγριοβότανο κ.ά. να βρίσκονται ενδιάμεσα.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Φωτιά Εύβοια

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα την Κυριακή, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Φωτιά Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα στο Πευκί, στην παραλία οι κάτοικοι

Η κατάσταση στο Πευκί φαινόταν να είναι αρκετά καλύτερη αργά το βράδυ, ωστόσο το μεσημέρι οι φλόγες μπήκαν μέσα στον οικισμό, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα στην παραλία και θα διανυκτερεύσουν εκεί, ή στα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Το βράδυ της Κυριακής, με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

Χαρδαλιάς: Δύσκολη νύχτα

Στις 21:30 την Κυριακή, νεότερη ενημέρωση για την πορεία των μετώπων της φωτιάς σε όλη τη χώρα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ο κ. Χαρδαλιάς παρέθεσε τις τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Φωτιά Εύβοια

«Συνεχίζουμε καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς που τόνισε επίσης πως η εικόνα στην Αττική συνεχίζεται να βελτιώνεται. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να επιτηρούνται οι περιοχές της Αττικής που οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων.

«Δύσκολο βράδυ» στην Εύβοια

«Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο» σημείωσε ο υφυπουργός αναφορικά με τη φωτιά στην Εύβοια, τονίζοντας πως τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και η αστυνομία καταβάλλουν προσπάθεια για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Φωτιά Εύβοια

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως οι νέες πυρκαγιές που χρειάστηκαν εναέρια μέσα στην Κρήτη και στη Ζάκυνθο σήμερα, ελέγχθηκαν γρήγορα.

Παρατείνεται η ΠΝΠ για δάση, άλση και περιοχές Natura

Όπως είπε, η ΠΝΠ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και έληγε τη Δευτέρα, παρατείνεται ως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου. Με βάση την ΠΝΠ αυτή απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments