Οικονομία

Σταϊκούρας: Προκαταβολές έως 6.000 ευρώ άμεσα στους πληγέντες ανά νοικοκυριό

Σταϊκούρας: Προκαταβολές έως 6.000 ευρώ άμεσα στους πληγέντες ανά νοικοκυριό
Σταϊκούρας: Την άμεση ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα εξειδικευθούν και από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την άμεση ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα εξειδικευθούν και από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι θα περιλαμβάνουν οι προκαταβολές

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ οι πρώτες ανάγκες θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα των προκαταβολών και όταν γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και πλήρης αποζημίωση. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες. Οι αποζημιώσεις θα φθάνουν έως 6.000 ευρώ, θα αφορούν οικοσυσκευές και θα εκταμιευθούν άμεσα.

Τι θα αφορούν οι αποζημιώσεις

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων και προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

  • Μέσα από το σύστημα προκαταβολών
  • Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες

Παράλληλα προβλέπεται:

  • Επιδότηση ενοικίου
  • Προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους
  • Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

Παράλληλα,

  • Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • 110 εκατομμύρια € θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για την στήριξη των πυρόπληκτων

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών ύστερα από τις καταστροφικές φωτιές.

Δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι

Σε δέκα άξονες βασίζονται τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση μαζί με τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων εξαιτίας της φωτιάς ανάμεσά τους και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments