Ελλάδα

Φωτιά Εύβοια: Η πυρκαγιά απειλεί το χωριό Ασμήνιo – έκτακτο μήνυμα από το 112

Φωτιά Εύβοια: Η πυρκαγιά απειλεί το χωριό Ασμήνιo – έκτακτο μήνυμα από το 112
Φωτιά Εύβοια: Απρόσμενη τροπή πήρε το πύρινο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια. Οι τελευταίες εξελίξεις από την πυρκαγιά. Έκτακτο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής.

Νέα τροπή πήρε η φωτιά στην Εύβοια. Ενώ οι δυνάμεις κατάσβεσης και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί αναζωπυρώθηκε, λόγω των ισχυρών ανέμων. Φωτιά Εύβοια

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό. Πριν από λίγο χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια, μάλιστα μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ασμήνιο της βόρειας Εύβοιας να εκκενώσουν προς την Ιστιαία. Φωτιά Εύβοια

Φωτιά στην Εύβοια: 112 για εκκένωση του Ασμηνίου:

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Την ίδια ώρα, το μέτωπο στις Καματριάδες που δόθηκε μία μάχη διαρκείας για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό είναι υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες.Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα όπως και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν στη συγκεκριμένη περιοχή βοήθεια από εναέρια μέσα.

873 πυροσβέστες στη φωτιά στην Εύβοια

Στη φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Ε/Π από Σερβία, δύο (2) Ε/Π από Ελβετία, ενός (1) της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο (2) Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός (1) Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Φωτιά Εύβοια

Εύβοια: Τι συμβαίνει

Στη φωτιά στην Εύβοια που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη για να την οριοθετήσουν, πονοκέφαλο αποτελούν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Από το πρωί, περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις ήταν μεγάλες χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει προς τα που θα κινηθούν.

Σε ότι αφορά τις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό, το οποίο έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί. Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά, τη νύχτα η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν «θυσιαστεί» και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments