Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων

Ελλάδα κορωνοϊός: Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων
Ελλάδα κορωνοϊός: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.181 κρούσματα κορωνοϊού.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην που καταγράφηκε χθες από τον ΕΟΔΥ στην Ελλάδα. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «δείχνει» τα δόντια του, ενώ προβληματίζει και η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι ότι πριν 20 περίπου μέρες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς ενώ σήμερα είναι 219.

Ελλάδα κορωνοϊός: Ανησυχία για την Κρήτη

Ήδη τα νέα για την Κρήτη δεν είναι καλά, καθώς ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει μίνι lockdown τύπου Μυκόνου στο Ηράκλειο, ενώ ήδη έχει επιβληθεί και στα Χανιά, με τα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται στον νομό να καταρρίπτουν το ένα το άλλο. Ο νομός Ηρακλείου είχε 275 νέες μολύνσεις και συνολικά η Κρήτη 554. Δεν αποκλείεται αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν και για τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα.

«Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναΐου Covid-19, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, από σήμερα Τετάρτη στις 6 το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ελλάδα κορωνοϊός: Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων και στην Αττική

Σημαντικά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (+60%) και στο Ρέθυμνο (+95%) και στον Άγιο Νικόλαο (+139%) Κρήτης, την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου. Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στο Ηράκλειο (+3%). ΜΕΘ

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-38%), στον Βόλο (-48%), στην Ξάνθη (-55%) και στα Ιωάννινα (-60%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στα Χανιά (-18%), στην Αλεξανδρούπολη (-19%) και στη Θεσσαλονίκη (-26%).

  • Στην Πάτρα, ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης, αλλά η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς δεν είχε ανιχνευθεί ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αυξητικές τάσεις, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 26/07-01/08/21.
  • Θεσσαλονίκη: Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-26%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 26/07-01/08/21. Σημειώνεται ότι και την εβδομάδα 02-08/08/21 τα δείγματα αφορούν στο διάστημα 02-05/08/21 και όχι σε ολόκληρη την εβδομάδα 02-08/08/21.
  • Λάρισα: Παρατηρήθηκε μείωση (-38%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.
  • Βόλος: Παρατηρήθηκε μείωση (-48%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
  • Ηράκλειο: Στην πόλη του Ηρακλείου, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή (+3%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 26/07- 01/08/21.
  • Χανιά: Καταγράφηκε οριακή μείωση (- 18%), στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
  • Ρέθυμνο: Συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+95%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
  • Άγιος Νικόλαος: Συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+139%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
  • Ξάνθη: Παρατηρήθηκε μείωση (-55%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
  • Αλεξανδρούπολη: Παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-19%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
  • Ιωάννινα: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-60%)
Ελλάδα κορωνοϊός

Ελλάδα κορωνοϊός: Τι μπορούμε να κάνουμε

Σχετικά με το πώς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί, μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε όσους έχουν μολυνθεί.

Το τρίτο είναι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δε λειτουργούν αποτελεσματικά πια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος έχει κουραστεί και είμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της διάδοσης. Αλλά μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει κούραση στον πληθυσμό».

«Υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments