Οικονομία

Σταϊκούρας: Εντός του Αυγούστου τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους

Σταϊκούρας: Εντός του Αυγούστου τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους
Σταϊκούρας: Εντός του Αυγούστου θα δοθούν τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Εντός του Αυγούστου θα δοθούν τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων www.arogi.gov.gr.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ακριβής καταγραφή του κόστους δεν υπάρχει, γιατί δεν έχουμε την πλήρη καταγραφή, η οποία παίρνει χρόνο», δήλωσε. Μέχρι τις 18 Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου οι πολίτες θα καταθέσουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί.

Για τις αποζημιώσεις των κατοικιών

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τις αποζημιώσεις για κατοικίες, λέγοντας πως εάν ένα σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς, τότε ο ιδιοκτήτης θα λάβει 20.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή. Εάν το σπίτι δηλωθεί ότι έχει σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο, ο πολίτης θα λάβει 12.000 ευρώ και στην περίπτωση που έχει σοβαρή ζημιά αλλά είναι κατοικήσιμο, θα δοθούν 5.000 ευρώ. Τον «οδικό» χάρτη των μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους παρουσίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ενώ στη συνέχεια εξειδικεύθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο.

Η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πληγέντων και έχουν προσανατολισμό σε τρεις κατευθύνσεις: Αμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο και αναστολή υποχρεώσεων, έργα αποκατάστασης , μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις

Άμεση αναμένεται να είναι η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη. Μέσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών από τις 20 Αυγούστου με μία αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr
  • Αποζημίωση με το 70% των απωλειών, το 20% θα δίνεται ως προκαταβολή
  • Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
  • Ενίσχυση ενοικίου
  • Επίσης ενίσχυση 4.000 ευρώ για τους αγρότες που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους
  • Ειδικά για τις σκληρά πληγείσες περιοχές της Β. Εύβοιας τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές, στις πληγείσες περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments