Ελλάδα

Φωτιές στην Ελλάδα: Αυξήθηκαν κατά 450% οι καμμένες εκτάσεις για φέτος

Φωτιές στην Ελλάδα: Αυξήθηκαν κατά 450% οι καμμένες εκτάσεις για φέτος
Φωτιές στην Ελλάδα: Ανησυχία προκαλεί το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των καμμένων εκτάσεων.

Με τις μεγάλες δασικές φωτιές στην Ελλάδα που επηρέασαν τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα να βρίσκονται σε ύφεση ή και να έχουν ελεχθεί πλήρως, ιδιαίτερα αποκαρδιωτικά είναι τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS).

Φωτιές στην Ελλάδα: Τα στοιχεία του Meteo

Σύμφωνα με αυτά, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει σχετικά μικρή αύξηση (26%) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 450% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Φωτιές στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 15 εξετασθέντων χωρών της Μεσογείου, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τη δεύτερη Τουρκία και την τρίτη Κύπρο, που επίσης καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 13.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία

Φωτιές στην Ελλάδα

Φωτιές στην Ελλάδα: Γιατί κάηκε η Εύβοια

Στο ερώτημα «γιατί κάηκε η Βόρεια Εύβοια;», η απάντηση περιέχει, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών κ. Νίκος Κούτσιας, έναν συνδυασμό παραγόντων. Το 1977 η φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στην ίδια περιοχή έκαψε συνολικά 97.000 στρέμματα.

Η επόμενη μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από 21 χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον καθηγητή, να έχουμε συσσωρευμένη βιομάζα, η οποία σε συνδυασμό με την ελλιπή διαχείριση των δασών συνέβαλε στην καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς. Φωτιές στην Ελλάδα

«Η έναρξη της πυρκαγιάς, η διαχείρισή της τις κρίσιμες ώρες που αυτή έκαιγε, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η εγκατάλειψη των δασών θα μπορούσαμε να πούμε πως έδρασαν σε συνέργεια, δημιουργώντας «ιδανικές» συνθήκες για την εξάπλωσή της.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη του δάσους, βλέπουμε πως από τη δεκαετία του ’70 ο άνθρωπος εγκαταλείπει τις αγροτικές και δασικές περιοχές και τις εργασίες που έκανε σε αυτές, με αποτέλεσμα να έχουμε συσσώρευση βιομάζας και καύσιμης ύλης. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με τις δασικές πυρκαγιές ολόκληρης της Μεσογείου» σημειώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments