Ελλάδα

Φωτιές στην Εύβοια: Στάλθηκε κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας του ΕΚΚΑ σε πυρόπληκτες περιοχές

Φωτιές στην Εύβοια: Στάλθηκε κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας του ΕΚΚΑ σε πυρόπληκτες περιοχές
Φωτιές στην Εύβοια: Κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης στάλθηκε σε πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας την Πέμπτη 12 Αυγούστου.

Κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης στάλθηκε σε πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας την Πέμπτη 12 Αυγούστου.

Από ποιους αποτελείται το κλιμάκιο

Το κλιμάκιο αποτελείται από 6 έμπειρους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και έναν οδηγό. Στόχος του είναι η παροχή ψυχολογικής στήριξης και η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Η πρώτη ομάδα κινήθηκε στις περιοχές του Δήμου Ιστιαίας, στα Βασιλικά, στο Δήμο Μαντουδίου (περιοχή Παπάδες) και θα συνεχίσει τη δράση της. Ταυτόχρονα μία δεύτερη ομάδα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 να συνδράμει στην ψυχολογική στήριξη στη ζώνη της Βόρειας Εύβοιας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν προκύψει ύστερα από την πρώτη χαρτογράφηση.

Λίγα λόγια για το ΕΚΚΑ

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) είναι ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με έδρα την Αθήνα. Συστήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 3106/03 με τον τίτλο «Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας» (ΕΚΑΚΒ) και με το άρθρο 20 του Ν. 3402/05 μετονομάστηκε σε ΕΚΚΑ. Ο οργανισμός του κέντρου περιέχεται στο Π.Δ. 22/06. Με τον νόμο 3895/2010 (ΦΕΚ 206 Α/8.12.2010) οι αρμοδιότητες των καταργηθέντων Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρία και Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης μεταφέρθηκαν στο ΕΚΚΑ. Διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (άρθρο 15 του Ν. 3868/10). Με το άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41/01.03.2012) η εποπτεία του ΕΚΚΑ, καθώς και γενικότερα η πρόνοια, μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σκοπός

Σκοπός του ΕΚΚΑ είναι ο συντονισμός του δικτύου των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας της χώρας μας και η παροχή υπηρεσιών επείγουσας κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διέρχονται κρίση ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με τον νόμο 3895/2010 (ΦΕΚ 206 Α/8.12.2010) οι σκοποί των καταργηθέντων Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρία (Ν. 3106/2003 και 3454/2006) και Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Π.Δ. 55/2008) υλοποιούνται από το ΕΚΚΑ.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

  • Συμβουλευτική πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών για θέματα κοινωνικής πρόνοιας.
  • Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε άτομα, οικογένειες και ομάδες σε κατάσταση κρίσης / έκτακτης ανάγκης.
  • Επείγουσα υποδοχή και προσωρινή προστατεμένη φιλοξενία και φροντίδα σε ξενώνες / καταφύγια σε ευάλωτα άτομα σε κρίση ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Συντονισμός, διαμεσολάβηση, παραπομπή και διασύνδεση για την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας που προσφέρονται από άλλους κρατικούς φορείς, εθελοντικές ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
  • Επείγουσα επιτόπια παρέμβαση για άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και εκτάκτων κοινωνικών αναγκών.
  • Συντονισμός, διασύνδεση και υποστήριξη των μονάδων κοινωνικής φροντίδας για τη συντονισμένη διαχείριση δράσεων κοινωνικής φροντίδας, τη συνδυασμένη κοινωνική φροντίδα και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτων αναγκών.
  • Άμεση επιτόπια παρέμβαση σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών συνεπεία φυσικών καταστροφών ή μαζικών ατυχημάτων για την παροχή στον χώρο του συμβάντος ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης στους πληγέντες.
  • Κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και για την προώθηση δράσεων κοινωνικής ένταξης και αποδοχής.
  • Προγραμματικές συνεργασίες με εθελοντικές οργανώσεις για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής φροντίδας για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
  • Μελέτες, έρευνες και εκδόσεις για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες κοινωνικής πρόνοιας και ενδιαφερομένους.
  • Συμμετοχή σε δίκτυα υπηρεσιών και επιστημονικών φορέων με αντικείμενο την κοινωνική προστασία και την αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για άτομα με αναπηρία. Προβλέπονται υπηρεσίες ενημέρωσης, πληροφόρησης, επικοινωνίας και συμβουλευτικής που θα στοχεύουν στην ενίσχυση και στην ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε επιλογές με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας στη διαβίωσή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments