Ελλάδα

Φωτιές Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Κερατέα και Βίλια

Φωτιές Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Κερατέα και Βίλια
Φωτιές Αττική: Με μία νέα πυρκαγιά είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Αττικής, μόλις λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη.

Υπό πύρινο κλοιό για άλλη μία φορά η Αττική, ενώ οι φωτιές βρίσκονται σε Βίλια και Κερατέα. Ως προς τα Βίλια Αττικής, η φωτιά βρίσκεται λίγο πριν τους πρώτους οικισμούς. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εναέρια μέσα.

Και τα δύο μέτωπα ξέσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας (16/8) και γρήγορα έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Πολύ γρήγορα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχημάτων συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Εκκένωση στην Βενίζα

Σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Βενίζα προχωρούν οι αρχές καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια.

Σημειώνεται ότι οι φλόγες εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο καίγοντας παρθένο πευκοδάσος. Ήδη έχουν εκκενωθεί μέσω του 112 έξι οικισμοί. Πρόκειται για τους: Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Εκκενώσεις και σε άλλους οικισμούς

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση στα Βίλια είναι δύσκολη. Η φωτιά βρίσκεται μια «ανάσα» από το χωριό ενώ καίγεται το Όρος Πατέρα σε δύο σημεία. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί σε ένα παρθένο δύσβατο δάσος, όπου τα επίγεια μέσα δεν θα μπορούν να κινηθούν. Σημειώνεται ότι έχουν καεί τρία σπίτια και συγκεκριμένα εξοχικές κατοικίες στον Άγιο Γεώργιο. Επίσης, από τις κατασκηνώσεις του Δήμου Ασπροπύργου έως και το Κρύο Πηγάδι έχει κοπεί τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και η υδροδότηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έξι μποφόρ, γεγονός που ανησυχεί άπαντες.

Ήδη έχουν εκκενωθεί μέσω του 112 έξι οικισμοί (Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι) ενώ σε εξέλιξη είναι η εκκένωση ενός ακόμη. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 19:30 οι αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν προληπτικά τη Βένιζα με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

Αγωνία για τον  εθνικό δρυμό

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά μαίνεται σε δύο μέτωπα: ένα προς Καμάριζα και Λαύριο και ένα προς Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες στο δεύτερο μέτωπο, καθώς υπάρχει έντονη βλάστηση στην περιοχή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αξιωματικοί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν το μέτωπο και να το κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να το ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως.

Στο σημείο επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 40 οχημάτων. Από αέρος παλεύουν 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν και οι εθελοντές πυροσβέστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments