Διεθνή

ΝΑΤΟ Αφγανιστάν: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών

ΝΑΤΟ Αφγανιστάν: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών
ΝΑΤΟ Αφγανιστάν: Αποφασίστηκε έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας.

Τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν προκάλεσαν άμεσες διαδικασίες και στο ΝΑΤΟ. Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων οι Ταλιμπάν προχώρησαν στην ανατροπή της Κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, ενώ ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν προαλείφεται για νέος πρόεδρος στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Συνέντευξη Τύπου Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος), στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης από τον Ιούνιο.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ, «για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση» των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.

Οι λόγοι

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου την απόσυρση των 9.500 στρατιωτών τους, από τους οποίους 2.500 είναι Αμερικανοί, που ακόμη παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της ‘Ανγκελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως «τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του» το 1949.

Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος των τρομοκρατών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία προστατεύει αυτή τη στιγμή τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν και ότι παρέχει, επίσης, προστασία στους Αφγανούς συνεργάτες της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη χώρα.

«Πολλά μέλη της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, προασπιστές των δικαιωμάτων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα υπό απειλή (…). Θα τους υποδεχθούμε, διότι είναι τιμή της Γαλλίας να βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που πολεμούν για την ελευθερία», είπε ο Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.

Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει πως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν, έχοντας κοινό σκοπό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments