Διεθνή

Άσραφ Γάνι: Έφυγα από την Καμπούλ για να αποτρέψω την αιματοχυσία

Άσραφ Γάνι: Έφυγα από την Καμπούλ για να αποτρέψω την αιματοχυσία
Άσραφ Γάνι: Μετά την φυγή του από το Αφγανιστάν, ο πρώην πρόεδρος προχώρησε στις πρώτες δηλώσεις του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά την ανατροπή του από τους Ταλιμπάν, ο Άσραφ Γάνι έφυγε από το Αφγανιστάν και βρήκε καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την άλλη, οι Ταλιμπάν σήμερα προκάλεσαν νέα επεισόδια κατά διαδηλωτών πυροβολώντας γυναίκες και παιδιά.

Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου μετέβη, δήλωσε ότι έφυγε προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

Επικρίσεις από τους πρώην υπουργούς

Τον Γάνι επέκριναν πρώην υπουργοί, επειδή έφυγε από τη χώρα ξαφνικά, καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ την Κυριακή. Προέβη στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ, μέσα από βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως έφυγε έπειτα από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.

Καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρήκε ο πρώην Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα την Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα ΗΑΕ υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο Ασράφ Γάνι και την οικογένειά του στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ, που μετέδωσε το CNN.

Επεισόδια στην διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας

Την ίδια στιγμή, πίσω στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους δέκα τραυματίστηκαν όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους στη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πρώην αξιωματικό της αφγανικής αστυνομίας.

Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ όταν πολίτες προσπάθησαν να υψώσουν την σημαία του Αφγανιστάν και να χαμηλώσουν αυτή της ισλαμικής οργάνωσης, σε πλατεία της πόλης, που βρίσκεται περί τα 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ.

Μάλιστα, φωτογραφίες απο ανταποκριτές ξένων μέσων δείχνουν τους Ταλιμπάν να μην διστάζουν να στοχεύσουν ακόμα και εναντίον παιδιών, τα οποία ξυλοκοπούνται με ραβδιά. Χτυπήματα δέχτηκε κι ένας τοπικός δημοσιογράφος, μαζί με έναν καμεραμάν, που προσπάθησαν να καταγράψουν τα γεγονότα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments