Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 21/08: Πιθανό μπλόκο σε ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους διασκέδασης

Κρούσματα σήμερα 21/08: Πιθανό μπλόκο σε ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους διασκέδασης
Κρούσματα σήμερα 21/08: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Δέλτα δείχνουν τα δόντια τους, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τα κρούσματα για σήμερα Σάββατο 21/08 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Υπενθυμίζουμε πως χθες Παρασκευή 20/08 τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν σε 3.273, με 768 μολύνσεις στο Λεκανοπέδιο, 376 στην Θεσσαλονίκη και 340 στην Κρήτη.

Κρούσματα σήμερα 21/08: Οικονόμου: Την Τρίτη ανακοινώνεται το σχέδιο για τους ανεμβολίαστους

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο σε σχέση με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους λόγω του ότι η πανδημία επιμένει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου, μετά από ερώτηση που του έγινε, σημείωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για επιστροφή χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι της πουν οι ειδικοί και πάνω σε αυτό το ζήτημα. Κρούσματα σήμερα 21/08

Σε σχέση με τα μέτρα που θα παρθούν τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, καθώς χρειάζεται να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι. Δεν έδωσε παραπάνω διευκρινίσεις σε σχέση με τα μέτρα που θα παρθούν από την κυβέρνηση.

Τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν τον εργασιακό χώρο, το λιανεμπόριο και την εστίαση (μαζί με τους χώρους ψυχαγωγίας). Επίσης μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα σχολεία, αλλά και τα πανεπιστήμια.

Το επικρατέστερο σενάριο «ακούει» στον τίτλο… είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφού έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα. Κρούσματα σήμερα 21/08

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Κρούσματα σήμερα 21/08: Λινού: Οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους τα θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο

Για άλλη μία φορά, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κα Αθηνά Λινού επισήμανε σε δηλώσεις της στο «MEGA Σαββατοκύριακο» την αυξημένη προστασία που παρέχει το εμβόλιο, αλλά αναφέρθηκε και στην ανησυχία της για την άνοδο των κρουσμάτων. Κρούσματα σήμερα 21/08

«Είναι ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων το γεγονός ότι σε όλες τις περιοχές έχουμε υψηλό δείκτη θετικότητας. Για το σύνολο της χώρας ο δείκτης θετικότητας είναι 3 μέχρι 4 για τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Η σχέση των πυρκαγιών με τον κορωνοϊό

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη δημοσίευση μελέτης που δείχνει τον συσχετισμό του κορωνοϊού με τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων που προκαλούνται από τις φωτιές. Τα πορίσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς τα μικροσωματίδια αυτά επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα και διευκολύνει τη διασπορά του ιού.

Η οριστική άδεια που έλαβε η Pfizer από τον FDA είναι μία γερή απάντηση στους αντιεμβολιαστές, σύμφωνα με την κ. Λινού. «Αυτό που προκαλεί είναι ότι δημιουργεί μία ισχυρότατη απάντηση στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι δεν είναι δοκιμασμένο».

Λινού: «Οι μισοί στη χώρα δεν έχουν εμβολιαστεί»

«Λειτουργούμε σαν να μην είχαμε εμβόλιο. Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Το 50% στη χώρα δεν έχει εμβολιαστεί. Το lockdown αποδείχτηκε μάλλον επισφαλές και επικίνδυνο. Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να κλείσαμε για κάποιες ώρες την κινητικότητά μας, αλλά αυξήθηκε ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένες ώρες στα σούπερ μάρκετ. Αυτός ο ιός μας αναγκάζει να μαθαίνουμε πράγματα ιατρικά και δημόσιας υγείας. Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία».

«Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με όλους και να τους πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα είναι διαφορετικό πράγμα από το να ασκείς ορισμένα επαγγέλματα. Άλλο είναι να πω ότι ζεις στην Ελλάδα, άρα εμβολιάζεσαι υποχρεωτικά και άλλο να πω αν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν μπορείς να κάνεις ορισμένες δουλειές».

Η κ. Λινού ξεκαθάρισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι περισσότερο προστατευμένοι από τον κορωνοϊό. Σχετικά με τα ερωτήματα του πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου και αν θα δοθεί και πότε η τρίτη δόση του εμβολίου, η κ Λινού τόνισε πως τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα παίρνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες βάσει επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά.

Λινού: Τι ανέφερε για τον εμβολιασμό των παιδιών

Σχετικά με τους γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, η κ. Λινού ανέφερε πως θέτουν τα παιδιά τους σε τεράστιο κίνδυνο και συνιστά στους γονείς να μελετήσουν τι λένε οι επιστήμονες.

«Οι γονείς θα πρέπει πολύ σοβαρά να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη και να μελετήσουν τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιστήμονες, αλλιώς εκθέτουν τα παιδιά τους σε ένα τεράστιο κίνδυνο κάποιας μόνιμης αναπηρίας. Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid», κατέληξε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Αύξηση στους διασωληνωμένους

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να «δείχνει τα δόντια» της. Ήδη τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα παρά το θέρος, ενώ τα νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί βλέποντας τα νούμερα και την εικόνα των νοσοκομείων έχουν αρχίσει έναν αγώνα κόντρα στο χρόνο απευθύνοντας εκκλήσεις στους πολίτες για εμβολιασμό. Ακόμη, προσπαθούν να πείσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες να πάρουν την απόφαση και να εμβολιαστούν.

Κρούσματα σήμερα 21/08: Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Σε «συναγερμό» έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα, η οποία πλέον έχει μπει και επισήμως στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να αρχίζουν σταδιακά να πιέζονται. Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ήταν σαφής στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας: «Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας». Κρούσματα σήμερα 21/08

Και προσέθεσε ότι το τέταρτο κύμα «έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της». Να σημειωθεί ότι, στη χώρα μας, η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%.

Την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αποτυπώνουν, άλλωστε, και τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments