Διεθνή

Ισραήλ Covid: Συνεχίζει η τρίτη δόση στους άνω των 40

Ισραήλ Covid: Συνεχίζει η τρίτη δόση στους άνω των 40
Ισραήλ Covid: Συνεχίζεται η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για εκείνους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών.

Το Ισραήλ έχει προηγηθεί από την αρχή στους εμβολιασμούς, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την τρίτη δόση του εμβολίου με το σκεύασμα της Pfizer. Η χώρα συνεχίζει να προηγείται στον αγώνα για τον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στα 40 έτη την ελάχιστη ηλικία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, προκειμένου να ανακόψει την αύξηση των μολύνσεων που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.

“Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό”

«Έχουμε εμβόλια για όλους και τώρα οι πολίτες ηλικίας 40 ετών και άνω μπορούν να λάβουν μια τρίτη δόση», έγραψε σε τουίτ ο Νιτζάν Χόροβιτς. «Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Ας σταματήσουμε τη Δέλτα», συμπλήρωσε.

Η χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου στους Ισραηλινούς ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή. Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τρίτες δόσεις σε πολίτες άνω των 60 ετών τον Ιούλιο, μειώνοντας αργότερα την ελάχιστη ηλικία επιλεξιμότητας στα 50 έτη και προσφέροντας ενισχυτικές δόσεις σε υγειονομικούς και άλλους εργαζομένους.

“Καλώ όλους τους ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια να εμβολιαστούν “

Απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, ηλικίας 49 ετών, ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστεί κι ο ίδιος με μια τρίτη δόση. «Καλώ όλους τους ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια του υπουργείου Υγείας να εμβολιαστούν (…). Δεν πρέπει να ρισκάρουμε τις ζωές μας», τόνισε, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του γραφείου του.

Συνολικά, περισσότερα από 970.000 κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, εκ των οποίων περισσότεροι από 6.700 θάνατοι. Πάνω από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ήτοι το 58% του πληθυσμού και περίπου 1,2 εκατομμύριο μια τρίτη. Κρούσματα σήμερα 17/08

Ελάχιστα κρούσματα στο Ισραήλ

Ενώ στην αρχή του καλοκαιριού το Ισραήλ είχε ελάχιστα κρούσματα και έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον, η κατάσταση έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα, αλλά ίσως και λόγω της φθίνουσας ανοσιακής προστασίας των εμβολίων. Όχι μόνο οι λεγόμενες περιπτώσεις breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) δεν είναι πια σπάνιες στο Ισραήλ, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το «Science», σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ αναμένεται σταδιακά μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους.

Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 Ισραηλινοί νοσηλεύονταν με βαριά Covid-19 ή σε κρίσιμη κατάσταση, κατά 31% περισσότεροι σε σχέση με πριν τέσσερις μέρες, και από αυτούς το 59%, δηλαδή οι έξι στους δέκα, ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Από αυτούς τους πλήρως εμβολιασμένους σε σοβαρή κατάσταση, το 87%, δηλαδή σχεδόν οι εννέα στους δέκα, ήσαν άνω των 60 ετών.

«Υπάρχουν πια τόσες πολλές λοιμώξεις breakthrough, που κυριαρχούν και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι στην πραγματικότητα εμβολιασμένοι. Ένα από τα βασικά μηνύματα από το Ισραήλ είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν, αλλά όχι αρκετά καλά», ανέφερε ο ειδικός στη βιοπληροφορική Ούρι Σαλίτ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion). «Το πράγμα εκείνο που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, είναι το βάρος στα νοσοκομεία, όπου το προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο», δήλωσε ο δρ Ντρορ Μεβοράχ του Νοσοκομείου Hadassah Ein Kerem.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments