Οικονομία

ΟΑΕΔ: Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας
ΟΑΕΔ: Στη δέσμη μέτρων που "υιοθετήθηκαν" και από τον ΟΑΕΔ για την ανακούφιση των πληγέντων είναι μεταξύ άλλων και το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας.

Στη δέσμη μέτρων που “υιοθετήθηκαν” και από τον ΟΑΕΔ για την ανακούφιση των πληγέντων είναι μεταξύ άλλων και το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας. Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός χορηγεί και έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 718,65 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 45 βασικά επιδόματα ανεργίας.

Ποιοι δικαιούνται ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας

Ο ΟΑΕΔ προχώρησε στη χορήγηση του ελάχιστου τακτικού επιδόματος ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ), με προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος, καθώς και αναλογία δώρου Χριστουγέννων, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά, εξαιτίας των πυρκαγιών, κατά το διάστημα 27 Ιουλίου-13 Αυγούστου και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Αίτηση επιδόματος ανεργίας). Η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τα παραπάνω «άνοιξε» την περασμένη εβδομάδα και μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η ηλεκτρονική εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ, μέσω gov.gr, με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ, με επιλογή την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας, λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκδοση δελτίου ανεργίας).

Οι δικαιούχοι καλούνται να επισυνάψουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση και το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Ποια η απαραίτητη προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ. Για όσους κάνουν εγγραφή από σήμερα και ύστερα, να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκδοση δελτίου ανεργίας).

Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση της ανεργίας με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση). Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Αίτηση επιδόματος ανεργίας).

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πρώην εργαζόμενοι των πυρόπληκτων επιχειρήσεων πληρούν τις προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση ανεργίας, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για επιδότηση ανεργίας διάρκειας 5-12 μηνών, σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments