Πως Να

Σπυράκια: Πως να τα αντιμετωπίσετε

Σπυράκια: Πως να τα αντιμετωπίσετε
Σπυράκια: Οι συμβουλές μιας δερματολόγου.

Στη διάρκεια της εφηβείας είναι αναμενόμενα, αλλά όταν κάνουν την εμφάνιση τους στην ενήλικη ζωή είναι τουλάχιστον ανεπιθύμητοι ‘εισβολείς’. Ειδικά πλέον με την καθημερινή χρήση μάσκας, τα σπυράκια γύρω από το στόμα και στο πηγούνι εισέρχονται πιο τακτικά στη ζωή μας απ’ όσο θα θέλαμε. Άλλες φορές, όμως μπορεί να δεις ξαφνικά ένα σπυράκι να σχηματίζεται στο μάγουλο χωρίς κάποιον εμφανή λόγο. Αυτή η δεύτερη κατηγορία είναι ίσως η πιο ενοχλητική αφού δεν μπορείς να εντοπίσεις εύκολα την αιτία.

Συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες είναι η εμφάνιση ερεθισμών, τους οποίους όμως μπορούν να αντιμετωπίσουν και με φυσικούς τρόπους. Τα νύχια αποτελούν και αυτά ένα μέρος της προσωπικής μας υγιεινής και πρέπει να τα προστατεύουμε από το να μη σπάνε εύκολα.

Τα σπυράκια προκαλούνται για διαφορετικούς λόγους ανάλογα το σημείο του προσώπου

Θέλοντας λοιπόν να διαλευκάνουμε την κατάσταση και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης τους, μιλήσαμε με τη δερματολόγο και αφροδισιολόγο Δρ. Μουσάτου. Διάβασε τη συνέχεια για να μάθεις γιατί βγάζουμε σπυράκια αλλά και πως να τα αντιμετωπίσουμε.

Σπυράκια

Ξεκινώντας από την αρχή, η Δρ. Μουσάτου εξηγεί ότι η ακμή εμφανίζεται σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων. Γι’ αυτό και, κατά την εφηβεία, εμφανίζεται σε μέτωπο, μάγουλα, πηγούνι ή και σε όλο το πρόσωπο αφού η δραστηριότητα τους είναι πιο έντονη. Επίσης, όπως αναφέρει το Savoirville εάν υπάρχει έντονη δραστηριότητα σμηγματογόνων αδένων μπορεί να εμφανιστεί ακμή και σε στήθος και ράχη. Αντίθετα, σε μια ενήλικη γυναίκα, η ακμή εντοπίζεται συνήθως γύρω από το στόμα ή και κάτω από το πηγούνι.

Σπυράκια: Μπορεί να προκληθεί ακμή και από άλλα αίτια

Συγκεκριμένα, η χρήση καλλυντικών που φράζουν τους πόρους μπορεί να δημιουργήσει σπυράκια. Θα καταλάβεις εάν αυτή είναι η περίπτωση σου, επειδή θα δεις τα σπυράκια στα σημεία εφαρμογής αυτών των προϊόντων. Έτσι, είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσεις το προϊόν που φταίει. Φυσικά, μια σημαντική αιτία ακμής τον τελευταίο καιρό είναι και η πολύωρη χρήση μάσκας ή το λεγόμενο maskne.

Προχωρώντας στην αντιμετώπιση, η Δρ. Μουσάτου εξηγεί ότι η αντιμετώπιση της ακμής δεν εξαρτάται από το σημείο εμφάνισής της. Συγκεκριμένα, εάν έχεις ήπια ή μέτρια ακμή, η λύση είναι μια τοπική θεραπεία με ειδικές φαρμακευτικές κρέμες, σαπούνια και καλλυντικά. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυτή η αγωγή μπορεί να συνδυαστεί με θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο όπως peeling, χρήση blue light ή καθαρισμούς. Εάν όμως έχεις πιο επίμονη ή σοβαρή ακμή, εκεί διερευνώνται και ορμονικά αίτια. Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρειάζεσαι και αγωγή από το στόμα σε μορφή αντιβιοτικών, ρετινοειδών ή αντισυλληπτικών.

Τα καλά νέα είναι ότι όσο ενοχλητικά κι’ αν είναι τα σπυράκια αντιμετωπίζονται ανεξαρτήτως σημείου και αιτίας. Όμως, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις εάν έχεις ακμή είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου. Ειδικά, εάν έχεις επίμονη ακμή αφού ο γιατρός μπορεί να σου δώσει προϊόντα που δεν θα μπορούσες να δοκιμάσεις αλλιώς. Επιπλέον, μια επίσκεψη στο δερματολόγο είναι καλή για να σε συμβουλεύσει σχετικά με τη σωστή χρήση καλλυντικών ως πρόληψη και συντήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments