Διεθνή

Αφγανιστάν: Ο Αμερικανός στρατηγός που αποχώρησε τελευταίος

Αφγανιστάν: Ο Αμερικανός στρατηγός που αποχώρησε τελευταίος
Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τυπικά αλλά και συμβολικά την απεμπλοκή τους από τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία τους.

Η φωτογραφία του τελευταίου στρατιωτικού που αποχωρεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν σηματοδότησε το τέλος του μακροβιότερου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος, κατ’ αυτές, Αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

Αφγανιστάν

«Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η USCENTCOM μέσω Twitter.

Η οριστική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν αποπερατώθηκε χθες.

Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν — των ισλαμιστών που ανέτρεψαν στα τέλη του 2001, όταν εισέβαλαν στη χώρα.

Οι ΗΠΑ υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες από όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού που συμμετείχαν στη σύρραξη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ: πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.

Αφγανιστάν: Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν θα εμφανιστεί σύντομα δημοσίως

Τις φήμες που θέλουν τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, νεκρό, έσπευσε να διαψεύσει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης, Μπιλάλ Καρίμι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινήματος, ο ηγέτης των Ταλιμπάν βρίσκεται στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Κανταχάρ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρίσκεται στην Κανταχάρ. Θα εμφανιστεί σύντομα δημοσίως», είπε. Αφγανιστάν

Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Ariana News, ο Αχουντζάντα βρίσκεται στην Κανταχάρ εδώ και τέσσερις ημέρες και συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη των Ταλιμπάν με τα οποία συζήτησε το μέλλον του Αφγανιστάν και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Εν μέσω φημών ότι ο Αχουντζάντα ήταν νεκρός, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είχε διαβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ηγέτης τους επρόκειτο «σύντομα» να εμφανιστεί δημοσίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments