Κόσμος

ECDC: Φρένο στην τρίτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό

ECDC: Φρένο στην τρίτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό
ECDC: To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βάζει φρένο στην πιθανότητα τρίτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό.
ECDC: To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βάζει φρένο στην πιθανότητα τρίτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό.

Μία νέα έκθεση του ECDC βάζει φρένο στις διαδικασίες που κάνουν τα κράτη για να ξεκινήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με την έκθεση η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται μόνο σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που προέκυψαν από νέα τεχνική μελέτη για την αναγκαιότητα χορήγησης μιας τρίτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό.

Ζωτικής σημασίας η συνέχεια των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ECDC, επιπλέον δόσεις θα πρέπει να λάβουν τα άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών χρόνια δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος. Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον προτεινόμενο εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο ECDC αναφέρει ότι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Από τον ECDC επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι τρόφιμοι κέντρων μακροχρόνιας περίθαλψης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments