Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Εκτινάχθηκε ο δείκτης θετικότητας

Μετάλλαξη Δέλτα: Εκτινάχθηκε ο δείκτης θετικότητας
Μετάλλαξη Δέλτα: Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών μετά την εκτίναξη του δείκτη θετικότητας, αλλά και των διασωληνωμένων.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει σαρώσει στην Ελλάδα και ήδη έχει προκαλέσει την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Την Τετάρτη τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 3.628 , εκ των οποίων 638 μολύνσεις εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 330 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 57 κρούσματα, τα Χανιά 41 και το Ρέθυμνο 21.

Στην φαρέτρα των μέτρων του κυβερνητικού επιτελείου είναι η εφαρμογή μίνι lockdown τοπικά που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με απαγόρευση κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα στην εστίαση. Ο δείκτης θετικότητας ξεπερνάει το 4,00% σε εννέα περιοχές, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα. Μετάλλαξη Δέλτα

Στο ζενίθ η θετικότητα σε εννέα περιοχές

Σύμφωνα με την μελέτη του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στην επικράτεια να είναι στο 3,37%, ωστόσο υπάρχουν εννέα περιοχές καταγράφουν θετικότητα άνω του 4% που αγγίζει μέχρι το 8%, με την Ηλεία μάλιστα να το ξεπερνά.

Οι εννέα περιοχές με υψηλούς δείκτες θετικότητας

  • Άνδρου 4,08%
  • Αχαϊας  4,02%
  • Ηλείας 8,27%
  • Ικαρίας 7,67%
  • Καβάλας 4,63%
  • Καλύμνου 4,84%
  • Καρπάθου 5,74%
  • Μεσσηνίας 4,33%
  • Νάξου 7,22%

Στο 60% κατά μέσο όρο η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα

Η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα, βρίσκεται στο 60% με τη μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στις ΜΕΘ Κρήτης με κάλυψη κατά 96,5%. Η αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο είναι 29,44%.

Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ήταν 251 ασθενείς έναντι 166 που ήταν πριν από 3 εβδομάδες. Το σύνολο των νοσηλευομένων ήταν 1.872, έναντι 961 πριν από 4 εβδομάδες, με τη μεγάλη πλειοψηφία να είναι ανεμβολίαστοι.

Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41%, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, με την τελευταία εικόνα να είναι 290 εισιτήρια και 219 εξιτήρια.

10.000 υγειονομικοί θα τεθούν σε αναστολή

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί που υπολογίζεται πως θα τεθούν σε αναστολή εργασίας ανέρχονται περίπου σε 8.000 – 10.000. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής παρατηρούνται στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, καθώς κυμαίνονται από 10% έως και 30%. Αντιθέτως, στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η αποχή από τον εμβολιασμό κυμαίνεται σε ποσοστά κάτω του 7%, ενώ σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός και το Αττικό απήχε του εμβολιασμού μόνο το 5%.  Μετάλλαξη Δέλτα

Έως το τέλος της ημέρας οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας θα έχουν σχηματίσει τη συνολική εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, άρα και τα κενά που θα δημιουργηθούν με την αναστολή εργασίας.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.  svg%3E

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ. Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments