Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Ποια ήταν η τελευταία του επιθυμία

Μίκης Θεοδωράκης: Ποια ήταν η τελευταία του επιθυμία
Μίκης Θεοδωράκης: Η επιστολή του στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη γενέτειρά του, το Γαλατά Χανίων, ήθελε να αναπαυθεί ο Μίκης Θεοδωράκης που έφυγε το πρωί της Πέμπτης από τη ζωής. Ο μεγάλος καλλιτέχνης, συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Μίκης Θεοδωράκης: Η επιστολή του στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, την τελευταία επιθυμία του η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων, ο μεγάλος μουσουργός την είχε μεταφέρει στον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη. H επιστολή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη προς τον Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα φέρει ημερομηνία 5/10/2020.

Μίκης Θεοδωράκης

Όπως ανέφερε χαρκατηριστικά: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Ο μουσικοσυνθέτης είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη». Το πότε θα γίνει η κηδεία του Μίκη δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό.

Μίκης Θεοδωράκης: Η ψυχή της Ρωμιοσύνης πέρασε στην αθανασία

Η Ελλάδα θρηνεί γιατί έχασε ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της σύγχρονης ιστορίας της σε καλλιτεχνικό κι όχι μόνο επίπεδο. Η είδηση έγινε γνωστή πριν από λίγο και σκόρπισε τη θλίψη στον απανταχού ελληνισμό. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την τέχνη, τον πολιτισμό, την πολιτική κι επαναστατική του δράση, που έχει εμπνεύσει χιλιάδες κόσμου, βρίσκεται πια στην γειτονιά των αγγέλων και θα τους συντροφεύει με τις μελωδίες του.

Ο άνθρωπος, που συνέδεσε με εξαιρετικό τρόπο την ελληνική ποίηση με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, που κατάφερε να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων, που αγωνίστηκε ενάντια στη Δικτατορία και βασανίστηκε σκληρά, που τιμήθηκε το 2000 με το Νόμπελ Ειρήνης δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments