Video

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν οι Beatles τραγούδησαν το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν οι Beatles τραγούδησαν το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»
Μίκης Θεοδωράκης: Το ιστορικό συγκρότημα είχε ερμηνεύσει ένα από τα τραγούδια - ύμνος του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, η ψυχή της Ρωμιοσύνης πέρασε στην αθανασία. Ο σπουδαιότερος μουσικοσυνθέτης της ελληνικής ιστορίας έφυγε σήμερα 2/9 από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και σκόρπισε θλίψη στον απανταχού ελληνισμό, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Βασικό θέμα των Μέσων Ενημέρωσης του εξωτερικού είναι ο θάνατος του δικού μας Μίκη.

Οι ιστορικές αναφορές στο πρόσωπο του αστείρευτου καλλιτέχνη και ακατάβλητου αγωνιστή είναι πολλές. Η  συναυλία μετά την πτώση της χούντας, το συρτάκι του Άντονι Κουήν, οι φίλοι και θαυμαστές του Φιντέλ Κάστρο, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Κατράγκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και οι μεγάλες συνεργασίες. Τα τραγούδια σταθμός για το ελληνικό πεντάγραμμο.

Ένα εξ αυτών έγινε μέρος της συναυλίας του ιστορικού συγκροτήματος των Beatles. Πιο συγκεκριμένα στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας «Luna De Meil» («Honeymoon», «Νύχτα Γάμου») του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ με πρωταγωνιστές τους οι Άντονι Στιλ και Λουντμίλα Τσερίνα. Το «Honeymoon Song», που ήταν και το τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε ο Ιταλός Μαρίνο Μαρίνι με το κουαρτέτο του.

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν οι Beatles τραγούδησαν το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»

Το «Honeymoon Song» αποτελεί το γνωστό «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», σε στίχους Βασίλη Καρδή (ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου), μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.

Το συγκεκριμένο τραγούδι κέντρισε το ενδιαφέρον του Πολ Μακάρτνεϊ, ο οποίος αποφάσισε με τα υπόλοιπα μέλη των Beatles να το ηχογραφήσουν για τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles».

Η ηχογράφηση έγινε τελικά στις 16 Ιουλίου 1963 στο στούντιο του BBC και η μετάδοση έγινε από το ραδιόφωνο στις 8 Αυγούστου του 1963. Μάλιστα η εκτέλεση των Bealtles παρέμεινε στα συρτάρια του BBC έως τις 30 Νοεμβρίου 1994, όταν το συγκεκριμένο τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments