Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 04/09: Έντονη ανησυχία των ειδικών για την μετάλλαξη Μ

Κρούσματα σήμερα 04/09: Έντονη ανησυχία των ειδικών για την μετάλλαξη Μ
Κρούσματα σήμερα 04/09: Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών αναφορικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης Μ αλλά και την πορεία των εμβολιασμών.

Τα κρούσματα για σήμερα 04/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας των ειδικών για την πορεία της πανδημίας, των εμβολιασμών αλλά και της Μετάλλαξης Μ.

Τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες Παρασκευή 03/09 ήταν 2.729 , εκ των οποίων 586 μολύνσεις εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 330 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει»86 κρούσματα, τα Χανιά 37 και το Ρέθυμνο 24.

Κρούσματα σήμερα 04/09: Παγώνη: Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA», τόνισε ότι η εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. «Θα συμβούν κι άλλα», είπε μάλιστα. «Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς. Ήταν καλή κίνηση του Υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους», υπογράμμισε.

«Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί, το 94,78% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί. Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του covid στην Ελλάδα», σημείωσε. «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται.», σχολίασε και σημείωσε ότι «μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι υποχρεωτικότητα».

Κρούσματα σήμερα 04/09

«Τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της.

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε μικρά παιδιά. Οι ΗΠΑ έχουν αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά 5,6,7 ετών 50%. «Για να είναι ασφαλή τα παιδιά μας μιλάμε για τον εμβολιασμό. Και τα παιδιά του δημοτικού να κάνουν το εμβόλιο. Να ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς.», τόνισε. «Έχουμε μελέτες από το εξωτερικό για τον εμβολιασμό στα μικρά παιδιά. Είναι ασφαλή» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.

Ξανθός: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση από τη ρύθμιση για υποχρεωτική αργία του ανεμβολίαστου προσωπικού

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο Ανδρέας Ξανθός στην κυβέρνηση σχετικά με το μέτρο της αναστολής στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Από την 1η Σεπτέμβρη ισχύει η υποχρέωση των γιατρών να καταθέτουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «περίπου 10.000 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών έχουν απομακρυνθεί από τη δουλειά τους, το υπόλοιπο προσωπικό πιέζεται αφόρητα καλύπτοντας το κενό με περισσότερες εφημερίες, βάρδιες, νυχτερινά, αργίες και η αποδιοργάνωση πολλών τμημάτων σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει να φαίνεται». Κρούσματα σήμερα 04/09

«Παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση πολιτικού αυταρχισμού»

Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ ανέφερε ότι «έχουν αποχωρήσει 580 εργαζόμενοι (γιατροί-διασώστες-διοικητικοί υπάλληλοι) επί συνόλου 4.700 πανελλαδικά (ποσοστό 12%)», σημειώνοντας ότι «αυτό έχει άμεση επίπτωση στα διαθέσιμα ασθενοφόρα ανά βάρδια και στην έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στο επείγον περιστατικό».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ». Υποστηρίζει ότι το κίνητρό της «δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση “εξιλαστήριων θυμάτων” για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της “Επιχείρησης Ελευθερία”, αλλά και η αξιοποίηση της ευκαιρίας για ανάθεση υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες». Επ’ αυτού σχολιάζει πως «είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που κατατέθηκε για αγορά υπηρεσιών (εργαστηριακών εξετάσεων, διακομιδής ασθενών, διοικητικής υποστήριξης κλπ)από ιδιωτικές εταιρείες».

«Θεωρούμε ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν»

Ο κ. Ξανθός είπε ότι χθες ο νέος υπουργός Υγείας «αναγκάστηκε να κάνει μια μικρή υποχώρηση (επιστροφή μετά την 1η δόση του εμβολίου και όχι μετά την πλήρη ανοσοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε αργία), αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι διαχειρίσιμη». Σημείωσε ότι «επειδή δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ, η μόνη λύση είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου και η διασφάλιση του καθολικού εμβολιασμού του προσωπικού των δομών υγείας με πειθώ και συναίνεση». Κρούσματα σήμερα 04/09

Τόνισε ότι «θεωρούμε ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν και δεν αναγνωρίζουμε το “δικαίωμα” κανενός επαγγελματία υγείας να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς ανεμβολίαστος» και «υπερασπιζόμαστε όμως ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην εργασία και θεωρούμε το μέτρο της αναστολής άδικο, μη αναλογικό και επαχθές». Υπογράμμισε επιπλέον ότι «υπερασπιζόμαστε επίσης το δικαίωμα του ασθενή στην ασφαλέστερη δυνατή φροντίδα» και «διεκδικούμε τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παραμείνει όρθιο και λειτουργικό, ειδικά στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος».

Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση για τους υγειονομικούς

«Είδαμε μία σημαντική αύξηση με την επιστροφή από τις διακοπές. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ραντεβού», είπε στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, των οποίων η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους λήγει σήμερα, παραδέχθηκε ότι, υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Έκανε λόγο επίσης για «εντυπωσιακές αυξήσεις» που από το 40% έφτασε το 90%, και τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί παράταση» στους υγειονομικούς, ενώ υπάρχουν «επιχειρησιακά σχέδια για το πώς θα καλυφθούν τα κενά», που θα προκύψουν από τις αναστολές.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως κλείνονται ραντεβού, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μακριά από εκεί που βρίσκονται άλλες χώρες» και σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ότι, «ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με τα τεστ ανά εβδομάδα», προς το παρόν, όμως «έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Βασιλακόπουλος: Γιατί ένας εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Βασιλακόπουλος αρχικά ανέφερε πως «αν κάποιος δουλεύει σε covid κλινική και δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του», εκφράζοντας πως εκτός από το ατομικό δικαίωμα, υπάρχει και η προστασία της κοινωνίας.

Και προσέθεσε πως «αν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να κολλήσω κορωνοϊό είναι πολύ πολύ μικρότερη. Αν κολλήσω, θα νοσήσω πολύ πιο ελαφριά, θα έχω τον ιό μέσα μου σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση και για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Άρα και η πιθανότητα να το μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη», δίνοντας ένα παράδειγμα με το κράνος στους οδηγούς μηχανής.

Γιατί ένας εμβολιασμένος μπορεί και να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ αν κολλήσει κορωνοϊό; Ερωτηθείς για το 8% των εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «όταν εμβολιάζομαι αποκτώ αμυντικά όπλα, όταν εμβολιαζόμαστε δεν κάνουμε όμοια ανοσολογική απάντηση. Αν κάνω μικρή ανοσολογική απάντηση και παράλληλα εκτεθώ σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο, είναι πιθανό να νοσήσω και επειδή δεν έχω καλή ανοσολογική απάντηση, μπορεί να νοσηλευτώ σε ΜΕΘ. Μπορεί και να πεθάνω».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, ότι σε 166 εκατ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους, κάνοντας την αναγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς «σε 10 εκατ. εμβολιασμούς θα είχαμε 90 θανάτους. Αν εμβολιαζόμασταν όλοι ο ιός, δεν θα κυκλοφορούσε σε μεγάλα ιικά φορτία και δεν θα κινδύνευαν οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν πολύ μεγάλη ανοσολογική απάντηση να νοσήσουν σοβαρά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments