Ελλάδα

Πανδημία Ελλάδα: Crash test το άνοιγμα των σχολείων

Πανδημία Ελλάδα: Crash test το άνοιγμα των σχολείων
Πανδημία Ελλάδα: Με τις μεταλλάξεις να σαρώνουν την χώρα και τα κρούσματα να ανεβαίνουν οι ειδικοί ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων.

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, το οποίο πιθανόν να φέρει νέα έξαρση κρουσμάτων, οι λοιμώξεις βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η μετάλλαξη Μ έχει φτάσει πλέον στην Ελλάδα.  Την Παρασκευή τα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 2.729 , εκ των οποίων 586 μολύνσεις εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 330 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει»86 κρούσματα, τα Χανιά 37 και το Ρέθυμνο 24.

Στο πλαίσιο της αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης της πανδημίας το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει τα μέτρα αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 μετά και από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών. Πανδημία Ελλάδα

Πανδημία Ελλάδα:  Πως θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Πανδημία Ελλάδα:  Τι γίνεται όταν εντοπιστεί κρούσμα – Τι ισχύει για στενές επαφές

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Υπουργείο Παιδείας

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
  1. 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  2. εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πανδημία Ελλάδα – Βασιλακόπουλος: Το πρώτο crash test θα είναι το άνοιγμα των σχολείων

Έκκληση για εμβολιασμό του πληθυσμού απηύθυνε εκ νέου ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προβλέποντας ότι τις επόμενες μέρες «θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων».

Κάτι που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος τόνισε ότι «το πρώτο crash test θα είναι το άνοιγμα των σχολείων» στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος, υπογράμμισε, μιλώντας στον Σκάι, ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας δεν είναι επαρκής. Είναι, όπως τόνισε, κάτω κι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ έχουμε από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη.

Πότε θα απαλλαγούμε από τον ιό

«Είμαστε γύρω στο 60% εμβολιαστική κάλυψη έπρεπε να ήμασταν στο 85% για να καλυφθούμε από το στέλεχος Δέλτα και αυτό πρέπει να το πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν όχι σε έξι ή οχτώ μήνες» προειδοποίησε.

«Θα πλησιάσουμε στην ανοσία αγέλης, με μεγάλο κόστος, γιατί θα νοσήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι (…) Θα αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε προς το τέλος της άνοιξης του 2022 οπότε θα γίνει ενδημικός ιός» εκτίμησε ακόμα ο καθηγητής.

Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη Μ καταγράφηκε πρώτη φορά 1η Ιουλίου

Από την πλευρά του, o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε, με ανάρτησή του στο Facebook, ότι η μετάλλαξη Mu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική». «Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621, που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα, είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/3-21/6.

Στη χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ, απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ, καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα. Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments