Κόσμος

ΕΜΑ Astra Zeneca: Νέα πιθανή παρενέργεια για το εμβόλιο

ΕΜΑ Astra Zeneca: Νέα πιθανή παρενέργεια για το εμβόλιο
ΕΜΑ Astra Zeneca: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε μία νέα παρενέργεια στο εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας.

Νέα παρενέργεια πρόσθεσε ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της Astra Zeneca. H παρενέργεια αυτή είναι μία σπάνια νευρολογική διαταραχή, την οποία ο Οργανισμός Φαρμάκων την έχει ταξινομήσει ως μία πολύ σπάνια παρενέργεια που εκπορεύεται από το σκεύασμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré, ως μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, σύμφωνα με τις τακτικές ενημερώσεις ασφάλειας του ΕΜΑ.

AstraZeneca

“Πολύ σπάνια” η νευρολογική διαταραχή του εμβολίου

Ακόμη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του Guillain-Barré (GBS) και του εμβολίου AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, είναι «τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα» αφού αναφέρθηκαν 833 περιπτώσεις GBS από 592 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έως τις 31 Ιουλίου.

Ο EMA κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια», τη χαμηλότερη βαθμίδα στην κατηγοροποίηση του Οργανισμού για τη συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Προειδοποιεί και ο FDA

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) έχει προσθέσει προειδοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του νέου κορονοϊού. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία ιικού φορέα και έχουν επίσης συσχετιστεί με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Ο EMA έχει προσθέσει επίσης σήμανση προειδοποίησης για κάποιες άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια της Johnson & Johnson, Moderna καθώς και σε αυτό της AstraZeneca.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

Είναι μία σπάνια νευρολογική νόσος, αφού για κάθε 100.000 πληθυσμού, παρουσιάζονται ετησίως ένα με δύο περιστατικά. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πρόκειται για μία οξεία φλεγμονώδη πολυνευροπάθεια, η οποία ξεκινάει από τα κάτω άκρα και έχει ανιούσα πορεία, προς τα άνω άκρα, τους μυς της αναπνοής και ακόμα μπορεί να χτυπήσει και τους μυς της κατάποσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments