Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όχι στο αίτημα Ελλήνων υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όχι στο αίτημα Ελλήνων υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τι αναφέρει η απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε αιτήματα προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλαν Έλληνες υγειονομικοί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όπως αναφέρεται, οι 30 υγειονομικοί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία είχαν υποβάλλει 2 αιτήματα κατά της Ελλάδας. Στις 7 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει τα αιτήματα.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αναλυτικά η απόφαση

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε δύο αιτήσεις κατά της Ελλάδας, που υποβλήθηκαν από 30 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ανεξάρτητα ή σε δημόσια ιδρύματα υγείας.

Σύμφωνα με τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), 4 (απαγόρευση δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας), 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια), 6 (δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση), 8 (δικαίωμα για τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι αιτούντες παραπονιούνται για τις διατάξεις του άρθρου 206 του νόμου αριθ. 4820/2021 που επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματιών του τομέα της υγείας κατά του Covid-19 ως προϋπόθεση για να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Οι προσφεύγοντες ζήτησαν επίσης από το Δικαστήριο να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα (άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου) και να αναστείλει αμέσως την εφαρμογή του νόμου. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, το Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει τα αιτήματα προσωρινών μέτρων, κρίνοντας ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 39 του Κανονισμού (προσωρινά μέτρα).  Το Δικαστήριο εγκρίνει τέτοια αιτήματα μόνο σε εξαιρετική βάση, όταν οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουν διαφορετικά πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Η υποχρεωτικότητα απέδωσε σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των υγειονομικών και τις δομές φροντίδας. «Για άλλες κατηγορίες, όπως στην εστίαση, πάντα παραμένει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα του εμβολιασμού των εργαζομένων στην εστίαση «σε πολύ μεγάλο βαθμό θα το λύσει η αγορά».

Ερωτηθείς για τους αστυνομικούς και τις πληροφορίες ότι είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 60-65%, ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι αυτό υποσκάπτει την αξιοπιστία των ελέγχων. «Είναι ένα τεράστιο θέμα που υποσκάπτει την αξιοπιστία των ελέγχων σε πολύ μεγάλο βαθμό και δημιουργεί αντιδράσεις από τους πολίτες που καλούνται να ελεγχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments