Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Δεν θα δούμε εμβολιασμένο να μεταδίδει σε 100 άτομα

Μαγιορκίνης: Δεν θα δούμε εμβολιασμένο να μεταδίδει σε 100 άτομα
Μαγιορκίνης: Ο επίκουρος καθηγητής στην ενημέρωση είπε ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την πίεση στο ΕΣΥ και για την μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Ως προς τα κρούσματα, οι νέες λοιμώξεις ανήλθαν στις 2.198  , εκ των οποίων 561 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα. 

Πιο συγκεκριμένα, η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημάδια σταθεροποίησης με μικρή αύξηση στις ΜΕΘ κατά 6%, ενώ υποχωρεί ο ρυθμός των εισαγωγών, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε ωστόσο ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε την εξέλιξη στις επόμενες δύο εβδομάδες, υπενθυμίζοντας τον «πυλώνα» του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός έχει εξαιρετικά υψηλή ασφάλεια είπε, και χαρακτήρισε την αυτοδιάγνωση ως δεύτερο σημαντικό πυλώνα.

“Δεν προκαλεί μεγάλη αλυσίδα εμβολιασμένων κι αυτό αντιμετωπίζεται καλύτερα”

Σε ερώτηση για τον λόγο που δεν προβλέπονται αυτοδιαγνωστικά τεστ για τους εμβολιασμένους στα σχολεία ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη στους ανεμβολίαστους. «Δεν είναι άσπρο -μαύρο η μετάδοση, ωστόσο αν οι ανεμβολίαστοι είναι στο μαύρο, οι εμβολιασμένοι είναι στο άσπρο.

Δεν θα δούμε έναν εμβολιασμένο να μεταδίδει σε 100 άτομα, δηλαδή δεν προκαλεί μεγάλη αλυσίδα κι αυτό αντιμετωπίζεται καλύτερα, είπε ο κύριος Μαγιορκίνης. Αρχές Οκτωβρίου θα δούμε αύξηση μεταδοτικότητας καθώς και ο εμβολιασμός χρειάζεται 1-2 μήνες για να δείξει αποτελέσματα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Η μετάδοση του ιού από το Φθινόπωρο θα αυξηθεί σημαντικά

Στη συνέχεια ο καθηγητής χτύπησε «καμπανάκι» για τους επόμενους μήνες τονίζοντας πως η πτώση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού. «Καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου και προς τα μέσα Οκτωβρίου, θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και αναμένεται πως η μετάδοση του ιού εκείνη την περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε ένα με ενάμισι μήνα για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αναμενόμενη αύξηση της μεταδοτικότητας ενόψει του χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν καθώς είναι αυτοί που μεταδίδουν τη νόσου χωρίς να το θέλουν. «Θα κάνω έκκληση για ακόμη μια φορά στους νέους: να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό σήμερα. Οι νέοι είναι φυσιολογικό να έχουν πολλές επαφές, να είναι δραστήριο, και έτσι, χωρίς να το θέλουν, αποτελούν το επίκεντρο μετάδοσης της επιδημίας. Και το τονίζω: χωρίς να το θέλουν. Κάθε νέος ηλικίας 18-40 ετών μεταδίδει τη νόσο σε δύο με τρεις φορές περισσότερα άτομα σε σχέση με τις άλλες ηλικίες. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης, χωρίς τον εμβολιασμό των νέων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments