Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ηλίας Χατζηγεωργίου
Φοροτεχνικός

Με την
Σοφία Χύτου

Ηλίας Χατζηγεωργίου στο pagenews.gr: Τι ισχύει για τις δηλώσεις, οφειλές, κόκκινα δάνεια, κορωνοχρέη

Ηλίας Χατζηγεωργίου στο pagenews.gr: Ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου μίλησε για τις φορολογικές δηλώσεις, ποιες οικονομικές υποχρεώσεις πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τέλος του μήνα, για τα κόκκινα δάνεια, τα κορωνοχρέη, την επιδότηση παγίων δαπανών, τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.

Ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στην παράταση των φορολογικών δηλώσεων, ποιες οφειλές και υποχρεώσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, για τα χρέη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την επιδότηση παγίων δαπανών αλλά και τις αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή προς τους πυρόπληκτους.

Ηλίας Χατζηγεωργίου στο pagenews.gr: Φορολογικές δηλώσεις – Πότε λήγει η προθεσμία

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου για όλους τους φορολογούμενους πλέον , δεν υπάρχει η διαφοροποίηση για όσους είναι μέλη νομικών προσώπων…Θεωρώ ότι ο χρόνος μπορεί να μην είναι και ο κατάλληλος για αυτούς που χρειάζονταν οι φορολογούμενοι να έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηγεωργίου.

Ερωτηθείς για το τι ήταν διαφορετικός φέτος απάντησε: “Είναι πολλά τα δεδομένα, είχαμε τις βεβαιώσεις που άργησαν πολύ να φανούν από όσους μισθωτούς είχαν λάβει τις αποζημιώσεις που ήταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το 2020. Ποσά τα οποία ναι μεν δεν δημιουργούν φορολογικό αποτέλεσμα όμως είναι πάρα πολύ χρήσιμα να εμφανίζονται στις δηλώσεις προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια και γενικότερα την εικόνα του φορολογούμενου, άρα δεν μπορούσαμε να τους βάλουμε στη λογική δεν πειράζει κάνε δήλωση χωρίς να συμπεριλαμβάνεις αυτά τα ποσά. Αυτές οι βεβαιώσεις αναρτήθηκαν περίπου στις αρχές του Ιουλίου, συν ότι υπήρχαν μια σειρά άλλων βεβαιώσεων που επίσης καθυστέρησαν. Αφορά τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών που πλήρωσαν οι επαγγελματίες άρα κατ’ επέκταση δεν μπορούσαν οι επαγγελματίες να υποβάλλουν τις δικές τους φορολογικές δηλώσεις….

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που υποβάλαμε δηλώσεις με δεδομένα των μέτρων του κορωνοϊού που είχαμε το 2020.Ήταν η πρώτη χρονιά που αντιμετωπίζαμε τα εισοδήματα τέτοιου τύπου”.

Ηλίας Χατζηγεωργίου

Ποιες οικονομικές υποχρεώσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του μήνα

“Η φορολογική υποχρέωση για τους περισσότερους είναι τετραπλή. Ο φόρος εισοδήματος παρέμεινε στο να καταβληθεί σε 8 δόσεις, απλά η πρώτη και δεύτερη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου ήρθε και παρατάθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου. Άρα 17 Σεπτεμβρίου έχουμε την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων, συν ότι η τρίτη δόση παρέμεινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου έχουμε την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος και σε αυτό μπορούμε άνετα να προσθέσουμε αν δεν αλλάξει κάτι στους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ όπου βάση νόμου προβλέπεται εξάμηνο περιθώριο στους φορολογούμενους να πληρώσουν το εκκαθαριστικό. Αν όλα πάνε όπως προγραμματίζονται από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έχουν αναρτηθεί περίπου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου….” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει για τα μειωμένα ενοίκια

Αναφορικά με αυτό το ζήτημα: είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο σημείο γιατί ρυθμίζει μια σχέσ, η οποία ρυθμίζεται με κρατική παρέμβαση. Υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα στο πως θα γίνουν οι δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί νόμιμες μειώσεις προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ενοίκια του 2020 που δεν έλαβαν, υπήρξε το πρόβλημα με τις υπερμισθώσεις….

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για όσους έχουν πρόβλημα τις υπερμισθώσεις έχει ανοίξει ξανά το σύστημα και μπορούν να κάνουν και τροποποιητικά μισθωτήρια χωρίς πρόστιμο αλλά και δηλώσεις covid πάλι χωρίς πρόστιμο. Αντίστοιχα είναι ανοιχτό το σύστημα για όλες τις δηλώσεις covid για το 2021 για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι και Ιούνιο. όπου εκεί μπορεί να κάνει κάποιος είτε τροποποιητική δήλωση covid είτε αρχική δήλωση covid προκειμένου να λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούται για το 2021…..

Για τα χρέη της πανδημίας

Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στη φάση της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 υπάρχει σχετική εγκύκλιος που έχει εκδοθεί και προβλέπει πως θα μπορεί κάποιος να εντάξει τις συγκεκριμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν αυτή την περίοδο και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια άλλη ρύθμιση. Στις έως 72 δόσεις όπου πρακτικά ο νόμος δίνει τη δυνατότητα είτε να τα ρυθμίσεις σε άτοκες έως 36 δόσεις είτε σε χαμηλότοκες έως 72 δόσεις με μια προϋπόθεση.Να είσαι μέσα στους φορολογούμενους που χαρακτηρίζονται ότι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό….

Για τα κόκκινα δάνεια

Τα προγράμματα Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Πολλοί εκμεταλεύθηκαν τις διατάξεις των συγκεκριμένων νόμων και μπόρεσαν να λάβουν κάποια επιδότηση για δάνεια τα οποία ήταν ενεργά και μάλιστα ήταν και η πρώτη φορά που επιβραβεύθηκε κάποιος ο οποίος ήταν στα λεγόμενα πράσινα δάνεια. Η πορεία των κόκκινων δανείων είναι πτωτική, φαίνεται ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια καλύτερη κατάσταση….