Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 14/9: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 14/9: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 14/9: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 14/9 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα από τα συνολικά 1608 κρούσματα που συγκεντρώθηκαν, τα 308 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ τα 228 εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Κρούσματα σήμερα 14/9

Τζανάκης για σχολεία: Προοδευτικά τουλάχιστον 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 3.000 κρούσματα μόνο σε παιδιά. Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι έχουμε περίπου 750.000 παιδιά έως 15 ετών και από αυτά θα έρθουν σε επαφή σε ποσοστό τουλάχιστον 20 με 25% με τον ιό.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα 500 παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα. Κοιτάζω τους γονείς  στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα για να αποφύγουμε τέτοιους αριθμούς. Παράλληλα εκτίμησε ότι τα υπάρχοντα πρωτόκολλα δεν μπορούν να αποδώσουν όσο επικρατεί η μετάλλαξη «Δέλτα».

Παυλάκης: Εάν δεν προσέξουμε, ο χειμώνας θα είναι ίδιος με πέρυσι

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο κ. Παυλάκης τόνισε πως η παραπληροφόρηση φουντώνει την πανδημία. «Είναι μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι. Αυτό που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να δίνουμε βήμα σε άτομα που σαμποτάρουν την παγκόσμια προσπάθεια κατά του κορωνοϊού. Να μην φιλοξενούμε απόψεις που είναι προφανή ψέματα. Δεν πρέπει τα μέσα να συνεχίσουν να το κάνουν, γιατί είναι πιασάρικο και εύκολο να έχει κανείς δύο μονομάχους. Αυξάνει την ακροαματικότητα… Οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές. Η παραπληροφόρηση είναι λάθος».

Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς και πλέον έχει αρχίσει να προσβάλει και παιδιά. «Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα τα παιδιά. Το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά», υπογράμμισε. Εάν δεν προσέξουμε, οι προβλέψεις λένε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ίδιος με τον περσινό. Ο κ. Παυλάκης συνέστησε να προετοιμαστούν καλά τα σχολεία για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και να είναι ασφαλή.

«Όταν αρχίζει η πραγματική μάχη, όλα τα σχέδια πάνε στην άκρη. Καλά κάνουν και τα σκέφτονται οι επιτροπές και το υπουργείο Υγείας, αλλά χρειάζονται και τα υπόλοιπα. Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει συνείδηση είναι ο καθαρός αέρας στις τάξεις», τόνισε και είπε πως οι τάξεις θα έπρεπε να λειτουργούν με συσκευές καθαρισμού.

«Για να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός. Δεν σταματάει 100% τον κορωνοϊό μέσα σε μία ημέρα, σκοτώνει όμως σε βάθος χρόνου την επιδημία. Σε πολλούς ανθρώπους η τρίτη δόση είναι αναγκαία τώρα, για κάποιους άλλους όχι», είπε.

Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες

«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Παράλληλα, η κα Παγώνη προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, η παραλλαγή Δ άλλαξε τα δεδομένα και συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε σύντομα: «Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δ», τόνισε.

Παπαευαγγέλου: Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

Όπως εξήγησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει πλήρως στην χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Το τεστ που θα κάνουμε στα παιδιά 2 φορές την εβδομάδα θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε κρούσματα» είπε υπογραμμίζοντας πως αφού θα ψάχνουμε, θα εντοπίζουμε όπως είναι λογικό. «Είμαι όμως λίγο πιο αισιόδοξη από αυτά που άκουσα», αντιπαρέβαλε.

Σύμφωνα με την ειδικό περίπου το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά και στην έναρξη του σχολικού έτους θα δούμε μια αύξηση καθώς αυτή την στιγμή πολλά ασυμπτωματικά παιδιά κυκλοφορούν έξω.

Κρούσματα σήμερα 14/9: “Να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία”

«Στόχος όλων μας, να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά», επεσήμανε συνοψίζοντας κατ’ ουσίαν πως μοιραία το άνοιγμα των σχολείων θα αναδείξει έξαρση μα εν συνεχεία ύφεση στα κρούσματα κορωνοϊού. Είναι απόλυτα λογικό οι γονείς, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι να σκέφτονται δύο φορές το εάν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είπε η κα Παπαευαγγέλου.

«Όμως είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στα παιδιά από τον Μάιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη εμβολιαστεί 12 εκατομμύρια παιδιά. Να σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων εφήβων 12-17 είναι ας πούμε 600 χιλιάδες περίπου. Είκοσι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας» εξήγησε και πρόσθεσε πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ξέρουμε τις όποιες παρενέργειες του εμβολίου.

Απαντώντας δε στο ερώτημα που εκφράζεται από γονείς σχετικά με την ανασφάλεια του εάν ο εμβολιασμός του παιδιού τους θα έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενες παρενέργειες σε βάθος ετών, η κα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως ο τρόπος παρασκευής αυτών των εμβολίων ενέχει πολύ λιγότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα πιο παραδοσιακά, προσθέτοντας πως κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες, εντούτοις γνωρίζουμε πως οι όποιες παρενέργειες εμβολίων εμφανίζονται κυρίως την πρώτη εβδομάδα και δευτερευόντως το πρώτο τρίμηνο, από την χορήγηση του.

«Ναι στον εμβολιασμό των παιδιών για την υγεία τους και για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά», κατάληξε.

Βασιλακόπουλος: Δύο φορές πιο μεταδοτικός ο ιός

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 400 διασωληνωμένους και 35 με 40 νεκρούς ημερησίως, «σα να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό».

«Ολα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Θα αρχίσει σιγά – σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας». σημείωσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος γυρίζοντας πίσω το χρόνο τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον περσινό Οκτώβριο, οδήγησε έναν μήνα μετά σε δεύτερο κύμα της επιδημίας και μάλιστα ενώ το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού δεν ήταν ούτε στο μισό μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρνα πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα. Κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.  Θύματα παραπληροφόρησης όσοι αρνούνται να διασωληνωθούν

Ο καθηγητής εξέφρασε την έκπληξή του για τους ασθενείς που ζητούν να μην διασωληνωθούν και τόνισε ότι έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης ότι η διασωλήνωση είναι αυτή που σκοτώνει και όχι ο κορωνοϊός. Πρόσθεσε ότι το νομικό καθεστώς δεν είναι σαφές και πως ένας ασθενής στα όρια της διασωλήνωσης έχει χαμηλό οξυγόνο, αναπνευστική ανεπάρκεια που θολώνουν τη δυνατότητά του να σκέφτεται σωστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments