Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Ποιοι θα δουν αυξήσεις και σε ποιους θα μειωθεί

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Ποιοι θα δουν αυξήσεις και σε ποιους θα μειωθεί
ΕΝΦΙΑ: Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον ΕΝΦΙΑ για το 2022 προκειμένου τα περισσότερα νοικοκυριά να πληρώσουν λιγότερο φόρο.
ΕΝΦΙΑ: Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον ΕΝΦΙΑ για το 2022 προκειμένου τα περισσότερα νοικοκυριά να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον ΕΝΦΙΑ για το 2022 προκειμένου τα περισσότερα νοικοκυριά να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ο συμπληρωματικός φόρος

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο, αποκαθίσταται ουσιαστικά μία σημαντική αδικία που επί χρόνια υπόκεινται όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι δεν θα απαλλαγούν πλήρως όλοι από την συμπληρωματικό φόρο. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα«προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος».

ΕΝΦΙΑ

Ποια τα βασικά σημεία του νέου ΕΝΦΙΑ

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα στηρίζεται σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ

  • Θα υπολογιστεί με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές και βάζουν τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς που ίσχυε για πολλά χρόνια.
  • Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.
  • Θα υπάρξει νέα κλίμακα με νέους συντελεστές. Οι τελευταίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
  • Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.
  • Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.
  • Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12. Θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments