Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Κώστας Τσουκαλάς
Εργατολόγος

Με την
Σοφία Χύτου

Κώστας Τσουκαλάς στο pagenews.gr: Τι αλλάζει σε επικουρική ασφάλιση, αργίες, απολύσεις ,ψηφιακή κάρτα

Κώστας Τσουκαλάς στο pagenews.gr: Ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς μίλησε για τη δημιουργία του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης, τι περιλαμβάνει και όλες τις λεπτομέρειες γύρω από αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, για το νέο "τοπίο" στα εργασιακά, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα δάνεια λόγω πανδημίας και τους πλειστηριασμούς.

Ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, τη δημιουργία “ατομικού κουμπαρά” επικουρικών συντάξεων, καθώς και στα εργασιακά με το τι θα ισχύει για υπερωρίες, αργίες, απολύσεις, την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Επιπλέον για το πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα δάνεια λόγω πανδημίας και τους πλειστηριασμούς.

Κώστας Τσουκαλάς στο pagenews.gr: Τι θα ισχύει για την επικουρική ασφάλιση – Τι είναι ο “ατομικός κουμπαράς”

Ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε: “Είναι μια θεμελιακή τομή στην κοινωνική ασφάλιση και “έπεσε” πολύ λίγο φως πάνω στο νέο νομοσχέδιο γιατί έχουμε μάθει στη χώρα να συζητάμε μόνο για τα βραχυπρόθεσμα, αν μειώνεται κάτι άμεσα ή αυξάνεται άμεσα. Εδώ έχουμε μια θεμελιακή τομή με την έννοια ότι αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων για δύο λόγους. Αφορά αφενός τους νέους ασφαλισμένους εκείνους τους οποίους θα μπουν στο νέο αυτό ταμείο και θα είναι εκείνοι όπου θα μπουν υποχρεωτικά στο νέο ταμείο όσοι μπούνε στην αγορά εργασίας από 1 Ιανουαρίου 2022 πρώτη φορά και προαιρετικά όσοι είναι το 2022 έως 35 ετών, όσοι δηλαδή είναι γεννημένοι από 1 Ιανουαρίου 1987 και μετά. Αυτές είναι οι δύο κατηγορίες που θα μπουν στο νέο σύστημα με τον “ατομικό κουμπαρά”….

Ο κ. Τσουκαλάς επίσης αναφέρθηκε στο τι περιλαμβάνει η επικουρική ασφάλιση σε περίπτωση θανάτου ή ατυχήματος ,τι θα συμβεί στο πακέτο εισφορών, τι εγγυάται το σύστημα και πως θα καλυφθεί ένα ενδεχόμενο κόστος μετάβασης.

Ποια τα νέα μέτρα για τα εργασιακά (αργίες, απολύσεις, διευθέτηση χρόνου εργασίας, ψηφιακή κάρτα)

“Βγήκε η εγκύκλιος με τα νέα μέτρα για τα εργασιακά εκεί ξεχωρίζω τα τρία μέτρα που αφορούν το ωράριο δηλαδή η διάταξη που προβλέπει τη διευθέτηση ωραρίου, ότι μπορεί να εργάζεται και κάποιος πάνω από οχτώ ώρες την ημέρα και μάλιστα έως 10 ώρες την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή αρκεί να υπάρχει αναπλήρωση του παραπάνω αυτού χρόνου εντός του ιδίου εξαμήνου είτε με ρεπό είτε με άλλη ημέρα με μειωμένο ωράριο. Εκεί θα πρέπει να προηγείται αίτημα του εργαζομένου για να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία και αυτή να καταγραφεί και στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, αντιλαμβανόμαστε όμως ότι πολύ συχνά ο εργοδότης ως ισχυρός πόλος σε μια εργασιακή σχέση μπορεί να εξαναγκάσει τη συναίνεση του εργαζομένου στο να φανεί ότι ο εργαζόμενος ζητάει μεν το αυξημένο ωράριο αλλά αυτή να μην είναι η πραγματική του βούληση” σημείωσε.

Για το κόστος των υπερωριών

“Η δεύτερη αλλαγή είναι το κόστος των υπερωριών. Έχουμε πια μια αύξηση του ανωτάτου ορίου υπερωριών από 120 σε 150 ώρες και ταυτόχορνη μείωση του κόστους για την επιχείρηση.Εκεί από 120 ώρες σε 150 ήτανε 80% η προσαύξη πλέον θα είναι 40% η προσαύξηση. Άρα γίνονται πιο φθηνές οι υπερωρίες για τους εργοδότες, μειώνεται η αμοιβή για τους εργαζομένους…..” τόνισε ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς

Ταυτόχρονα ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε αναλυτικά για το πότε και πως θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Για τα αναδρομικά τόνισε: “Αυτή την περίοδο γίνεται η πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών και αυτοί τελειώνουν περίπου τον Οκτώβριο άρα από Νοέμβριο λογικά θα υπάρχει και μια ομάδα υποστήριξης στο έργο του ΕΦΚΑ, αν και δεν αρκεί μόνο αυτό. Είναι σημαντική εξέλιξη μεν που μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά πρέπει να υπάρχουν και νέες προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα για την απονομή συντάξεων, υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, πρέπει να λυθούν και πρέπει να προχωρήσει και η ψηφιοποίηση αλλά πρέπει να αλλάξει και το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ”.

Το Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο πληρώνονται τα αναδρομικά εκείνων που πήραν σύνταξη πριν το Μάιο του 2016 και έχουν να λάβουν αναδρομικά γιατί έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Μην περιμένουν όλοι όσοι είναι πάνω από 30 χρόνια να δούνε αυξήσεις. Από τα περίπου 2.400.000 που είναι οι πριν το 2016 συνταξιούχοι περίπου 150.000 θα δούνε αύξηση, άρα μια μικρή μειοψηφία. Είναι κυρίως εκείνοι που ανήκουν είτε σε ΔΕΚΟ, είτε στην Εθνική Τράπεζα είτε κάποιοι μισθωτοί χαμηλών συντάξεων αλλά που είχαν πολλά χρόνια. Αυτές είναι οι κατηγορίες που θα δουν αύξηση……

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και τις υπόλοιπες κατηγορίες που δικαιούνται αναδρομικά ενώ και στο πότε θα καταβληθούν αναδρομικά επικουρικών και δώρων (αναμένεται απόφαση του ΣτΕ).

Για τους πλειστηριασμούς και τα δάνεια λόγω κορωνοϊού

Ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δανείων λόγω κορωνοϊού αλλά και στους πλειστηριασμούς.