Κόσμος

Αναστασιάδης: Σε ετοιμότητα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Αναστασιάδης: Σε ετοιμότητα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη
Αναστασιάδης: O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ετοιμότητα για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Αναστασιάδης: O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ετοιμότητα για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία στο αξίωμα του Προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας Στίβεν Λίλι είχε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ύπατου Αρμοστή, υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Σε ετοιμότητα για συνάντηση με τον Τατάρ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, όπως είχε διατυπώσει στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ στις 30/08/2021, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη υιοθέτησης τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως κατ΄ επανάληψη έχουν υποβληθεί στον ΓΓ, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Τι ανέφερε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη θέση της Βρετανίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, δίδοντας κάποιες επεξηγήσεις ως προς τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με απώτερο, πάντοτε, στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Νίκος Αναστασιάδης: «Η απόφαση μου είναι συνειδητή, τελική, οριστική και αμετάκλητη»

Υπογραμμίζει δε, ότι «ο ίδιος υπέβαλα τροποποίηση του Συντάγματος από το 2013 ώστε να περιοριστούν οι θητείες του Προέδρου στις δύο Αυτό έγινε κατορθωτό μετά το 2018. Η απόφαση μου είναι συνειδητή, τελική, οριστική και αμετάκλητη».

«Εάν ήμουν πρίγκιπας ή βασιλιάς, θα το έκανα. Υπάρχει κόμμα με συντεταγμένες και δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό αποφασίζει. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να παρέμβω. Είναι θέμα του παγκυπρίου συνεδρίου του κόμματος η επιλογή προεδρικού υποψηφίου» απαντά ο Κύπριος πρόεδρος στο ερώτημα αν «θα δώσετε δακτυλίδι σε προεδρικό υποψήφιο;».  Νίκος Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζει τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή έξω από το Προεδρικό και το συγκρότημα «ΔΙΑΣ» λέγοντας ότι ήταν μια «θλιβερή σελίδα για την ιστορία του κυπριακού κράτους» και δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με έργα όποιες ενέργειες γίνονται ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments