Διεθνή

Raymond J. Bowman: Η ιστορία πίσω από τον τελευταίο νεκρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Raymond J. Bowman: Η ιστορία πίσω από τον τελευταίο νεκρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Raymond J. Bowman: Πέθανε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο 21χρονος Ρέιμοντ Τζ. Μπόουμαν (Raymond J. Bowman) είχε χαρακτηριστεί ως ο «τελευταίος νεκρός» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το περιοδικό Life. Ο νεαρός στρατιώτης έμελλε να γίνει ένας από τους διασημότερους των ΗΠΑ με τις φωτογραφίες του να αποκτούν τεράστια διασημότητα την εποχή.

Raymond J. Bowman: Η ιστορία πίσω από το θάνατό του

Τις τελευταίες ημέρες του πολέμου, μια διμοιρία στρατιωτών οπλισμένων με πολυβόλα μπήκε σε ένα μπαλκόνι σε κτίριο της Λειψίας αναζητώντας θέσεις ώστε να καλύψουν τους πεζούς συμπολεμιστές τους που προχωρούν στη γέφυρα.

Δύο μέλη της διμοιρίας βρήκαν ένα ανοιχτό μπαλκόνι που έδειχνε σε ανεμπόδιστη θέα τη γέφυρα και έστησαν εκεί το πολυβόλο. Για λίγο, ο ένας στρατιώτης πυροβόλησε με το όπλο ενώ ο άλλος το «γέμιζε». Στη συνέχεια, ο ένας στρατιώτης μπήκε στο εσωτερικό του κτιρίου και ο άλλος επάνδρωσε το όπλο μόνος του. Εκεί ήταν που μια σφαίρα Γερμανού σκοπευτή «τρύπησε» το μέτωπό του και ο 21χρονος Raymond J. Bowman κοίτονταν νεκρός στο έδαφος.

Raymond J. Bowman

Ο θάνατος του Raymond J. Bowman. Φωτογραφία: Robert Capa

Raymond J. Bowman: Οι φωτογραφίες που έμειναν στην ιστορία

Ο πολεμικός φωτογράφος Robert Capa ανέβηκε από το παράθυρο του μπαλκονιού στο διαμέρισμα για να φωτογραφίσει τον νεκρό, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος στην ανοιχτή πόρτα, με ένα  κράνος από δέρμα προβάτου της Luftwaffe στο κεφάλι του.

«Ήταν ένας πολύ καθαρός, κάπως πολύ όμορφος θάνατος και νομίζω ότι αυτό θυμάμαι περισσότερο από τον πόλεμο», θυμάται ο Capa δύο χρόνια αργότερα σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη.

Στα δεξιά ο Raymond J. Bowman και στα αριστερά ο συμπολεμισής του Clarence Ridgeway. Φωτογραφία: Robert Capa

Ο στρατιώτης αναγνωρίστηκε ως Raymond J. Bowman, 21 ετών, γεννημένος στο Rochester της Νέας Υόρκης. Τον Ιανουάριο του 1944, στάλθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προετοιμαστεί για την επιχείρηση Overlord. Ο Bowman υπηρέτησε στη Γαλλία, όπου τραυματίστηκε στις 3 Αυγούστου 1944, και αργότερα στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Το άρθρο του περιοδικού Life δεν αναγνώρισε τους στρατιώτες στις φωτογραφίες με το όνομά τους, αν και η οικογένεια του Bowman τον αναγνώρισε από τη μικρή καρφίτσα (που έφερε τα αρχικά του) και φορούσε πάντα στο γιακά του.

Στα αριστερά ο Raymond J. Bowman και στα δεξιά ο συμπολεμισής του Clarence Ridgeway. Φωτογραφία: Robert Capa

Τον Ιούλιο του 2015, η πόλη της Λειψίας στη Γερμανία ψήφισε την ονομασία της οδού (που προηγουμένως ονομαζόταν Jahnallee 61) μπροστά από την πολυκατοικία όπου ο Bowman σκοτώθηκε σε «Bowmanstraße» προς τιμήν του. Η μετονομασία έγινε στις 17 Απριλίου του 2016. Η πολυκατοικία περιέχει τώρα ένα μικρό μνημείο με φωτογραφίες και πληροφορίες του Κάπα για τον στρατιώτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments