Διεθνή

Ερντογάν: Επίθεση φιλίας στην Αίγυπτο – Ποια δώρα θέλει να κάνει στον Αλ Σίσι

Ερντογάν: Επίθεση φιλίας στην Αίγυπτο – Ποια δώρα θέλει να κάνει στον Αλ Σίσι
Ερντογάν: Η Άγκυρα  θα εκδώσει στο Κάιρο  24 αντιπολιτευόμενους Αιγύπτιους της μέχρι τώρα στηριζόμενης από την Τουρκία οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου.

Την προσοχή του προς την Αίγυπτο φαίνεται να έχει αποφασίσει να στρέψει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιο αναλυτικά, όπως υποδεικνύεται από τις εξελίξεις, ο ηγέτης της Τουρκίας επιχειρεί μία επίθεση «φιλίας» προς την αραβική χώρα, η οποία ας μην ξεχνάμε πως έχει στενούς δεσμούς τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, η Άγκυρα  θα εκδώσει στο Κάιρο  24 αντιπολιτευόμενους Αιγύπτιους της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τους οποίους έως τώρα στήριζε ο Ερντογάν.

Ανάμεσα τους φαίνεται ότι βρίσκονται διευθυντές αντιπολιτευόμενων τηλεοπτικών δικτύων αλλά και καταζητούμενοι που θεωρούνται τρομοκράτες από την κυβέρνηση του προέδρου αλ Σίσι. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, το Κάιρο ως αντάλλαγμα θα εκδώσει στην Άγκυρα άγνωστο αριθμό γκιουλενιστών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ  είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη συμφωνία να έκλεισε στις 8 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα κατά τη συνάντηση που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Πάντως η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κάιρο. Όμως η διαρροή γίνεται μέσω του κρατικού πρακτορείου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του προέδρου αλ Σίσι.

Τουρκία: Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα ανατολικά της Κρήτης

Στο μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις προς την Αθήνα, εκδίδοντας νέα Navtex, ως απάντηση στην αντίστοιχή ελληνική για συνέχιση των ερευνών βορειανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία μάλιστα υποστηρίζει ότι μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η χώρα μας εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Aναφέρει ότι η δηλωθείσα περιοχή από την Ελλάδα έχει δηλωθεί ως τουρκική στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και προειδοποιεί την ελληνική πλευρά να μην πραγματοποιήσει τις έρευνες. Στην εν λόγω Navtex αναφέρεται ότι οι κινήσεις της Ελλάδος πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται πως, με φόντο τις προκλήσεις της γείτονος, μένει να φανεί τι μηνύματα θα σταλούν στην Τουρκία από την ευρωμεσογειακή σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα, καθώς μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχουν εμφανή δείγματα όξυνσης των πνευμάτων από την πλευρά της Άγκυρας, εντούτοις δεν έχουν λείψει ρητορικές εξάρσεις πρόσφατα από Ερντογάν και Ακάρ που θέτουν το ερώτημα αν τέλειωσε το «ήρεμο» καλοκαίρι.

Τουρκία: Η Navtex έχει ως εξής

  • TURNHOS N/W : 0821/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 16-09-2021 19:34)
  • TURNHOS N/W : 0821/21
  • MEDITERRANEAN SEA
  • SOME PART OF AREA PROMULGATED WITH NAVTEX NR. HA96-601/21 IS WITHIN TURKISH CONTINENTAL SHELF DECLARED TO UNITED NATIONS, ON 18 MARCH 2020 WITH REF NR. A/74/757. ALL RESEARCH ACTIVITIES IN TURKISH MARITIME JURISDICTION AREA MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES.

Τουρκία: «Οι Έλληνες επιμένουν σε επιθετικές ενέργειες και ρητορικές»

Ο Τούρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να βρει λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, «οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».

Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Ακάρ είπε: «Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments