Διεθνή

AUKUS: Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία

AUKUS: Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία
AUKUS: Πλήρης η στήριξη των «27» της ΕΕ προς την Γαλλία, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ.

Την ξεκάθαρη στήριξή τους προς το Παρίσι στο ζήτημα της συμφωνίας AUKUS εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» της ΕΕ κατά την συνεδρίασή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

AUKUS: Οι «27» της ΕΕ στο πλευρό του Παρισιού

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.

Στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό· η συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, που κρατήθηκε στο σκοτάδι.

Economist: Τι σημαίνει η ΑUKUS για τη Γαλλία

Σε άρθρο του, ο γνωστός και έγκυρος στα διεθνή ζητήματα «Economist» ασχολήθηκε με την συμφωνία AUKUS και τις επιπτώσεις της για τα γαλλικά συμφέροντα.

Όπως αναφέρει, η ΑUKUS αποκρυσταλλώνει στη Γαλλία τις πραγματικότητες στις διεθνείς σχέσεις, «ειδικά την ιδέα ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη «στρατηγική αυτονομία» για να μην εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από την Αμερική. Ωστόσο, η αθόρυβη αντίδραση μεταξύ των Eυρωπαίων εταίρων της Γαλλίας εγείρει αμφιβολίες ως προς το πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει μια τέτοια αυτονόμηση. Μετά τα νέα της σύμπραξης AUKUS Γερμανός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση για «συνοχή και ενότητα» μεταξύ των δυτικών δυνάμεων, που θα απαιτήσει, όπως είπε, «πολλή προσπάθεια» για να επιτευχθεί. Η Γαλλία κατέληξε ότι θα δώσει μάχη για δίκαιη μεταχείριση ενόψει των αντανακλαστικών των αγγλόφωνων συμμάχων.

Αλλά η γαλλική οργή, ειδικά έναντι της Αυστραλίας ωθείται από την αίσθηση της προδοσίας, που εκτείνεται πέρα από την απώλεια ενός γιγαντιαίου συμβολαίου, όσο οδυνηρό κι αν είναι», αναφέρει ο Economist, σημειώνοντας το ρόλο της Γαλλίας στη ζώνη Ινδικού – Ειρηνικού, όπου έχει σχεδόν δύο εκατ. υπηκόους και 7.000 μέλη ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων στη Γαλλική Πολυνησία και τη Νέα Καληδονία.

AUKUS

«Η Γαλλία οικοδομούσε επιμελώς μια ολοένα και εγγύτερη, όπως νόμιζε, σχέση με την Αυστραλία. Στις 30 Αυγούστου το ανακοινωθέν των Αυστραλό-Γαλλικών διαβουλεύσεων σε υψηλό υπουργικό επίπεδο μιλούσε για «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» σε πολλούς τομείς και υπογράμμιζε «τη σημασία του μελλοντικού προγράμματος υποβρυχίων», αλλά ούτε σε εκείνη τη σύνοδο, ούτε σε πολλές άλλες το πολύμηνο διάστημα κατά το οποίο η AUKUS ήταν στα σκαριά, ενημερώθηκε η Γαλλία.

«Οι επιπτώσεις στη Γαλλία ήταν ένα από τα αρνητικά σημεία αυτής της στρατηγικής, όπως φαίνεται, επιτυχίας των τριών εταίρων της AUKUS. Η ιδέα της συνεργασίας με συμμάχους έναντι της Κίνας βγάζει νόημα, αλλά η μεγάλη ρήξη μ’ έναν σύμμαχο – κλειδί, που έχει σοβαρά συμφέροντα στη ζώνη Ινδικού – Ειρηνικού, ελάχιστα βοηθάει και θα χρειαστούν πλέον δημιουργικές προσπάθειες από τους εταίρους της AUKUS για να περιορίσουν τις ζημιές», σχολιάζει το άρθρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments