Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτώνται την Τετάρτη τα εκκαθαριστικά – Δυνατότητα πληρωμής διπλής δόσης τον Οκτώβριο

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτώνται την Τετάρτη τα εκκαθαριστικά – Δυνατότητα πληρωμής διπλής δόσης τον Οκτώβριο
ΕΝΦΙΑ: Από αύριο Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όσα ήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Από αύριο Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021 σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περυσινά για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκτός εάν έχουν μεταβληθεί:

  • η αξία της περιουσίας μέσω μεταβιβάσεων
  • ο αριθμός των τετραγωνικών μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών
  • το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας

Πως θα εξοφληθεί ο φόρος

Ο φόρος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ φέτος

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου εφέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα. ΑΚΙΝΗΤΑ

Γονικές παροχές: Τι θα τεθεί σε ισχύ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το μέτρο για τις γονικές παροχές θα αφορά σε όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού, συζύγους, παιδιά, παππούδες, εγγόνια και γονείς για κινητή και ακίνητη περιουσία σημείωσε προ ημερών ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τι θα ισχύει με τις γονικές παροχές

Το μέτρο ευνοεί χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία ήθελαν είτε να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους ή να τους δώσουν χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 7 του νόμου 4714/2020, από τα τέλη Ιουλίου του 2020, οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας δεν φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου οι δωρεές εξισώνονται φορολογικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σήμερα δωρεά έως 150.000 είναι αφορολόγητη. Από 150.001 ευρώ έως και τα 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1% , από τα 300.000 έως και 600.000 ο συντελεστής είναι 5% και για κάθε επιπλέον ποσό ο συντελεστής ανεβαίνει στο 10%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments