Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για την efood: Πανικόβλητος μετά την κατακραυγή

ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για την efood: Πανικόβλητος μετά την κατακραυγή
ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για την efood: Σκληρή πολεμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού εργασίας κου Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή την efood.
ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για την efood: Σκληρή πολεμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού εργασίας κου Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή την efood.

Ολομέτωπη επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση της efood και το δικαίωμα που θεσπίζει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πλατφόρμες και εις βάρος των εργαζομένων. Αναλυτικά η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κου Χατζηδάκη για την efood.

ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για την efood: Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πανικόβλητος από τη μεγάλη κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι ο αντεργατικός νόμος του δεν ευθύνεται για τον εργοδοτικό εκβιασμό της εταιρείας efood προς τους εργαζομένους διανομείς, προκειμένου να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους από μισθωτή εργασία σε ελεύθερου επαγγελματία. Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να κάνει το μαύρο άσπρο έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο αντεργατικός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των διανομέων» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωση της ανέφερε μάλιστα ότι «η αλήθεια είναι, όπως είχαμε καταγγείλει στη Βουλή, ότι το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Αυτή είναι η «ρύθμιση» που θέσπισε ο κος Χατζηδάκης προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία!».

Μάλιστα παρέθεσε και την απάντηση που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας στην εταιρεία efood σχετικά με την ευθύνη της στα εργατικά ατυχήματα.

ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για την efood

«Με το υπ’αριθμ. πρωτοκόλλου 169770 της 28/07/20, έγγραφο του ο ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) και σε απάντηση του από 9/7/2020 ερωτήματος της εταιρείας Οnline Delivery ΑΕ (efood.gr), που κοινοποιείται και στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας αποφαίνεται ρητά ότι: “… σύμφωνα με τα ανωτέρω οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία.

Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης…”. Δηλαδή η δουλειά του διανομέα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης και όταν γίνεται με μπλοκάκι γίνεται για να μειώσει η πλατφόρμα το κόστος ασφάλισης και να απαλλαγεί από την ευθύνη των ενδεχόμενων εργατικών ατυχημάτων» ανέφερε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη για την efood

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ακόμα ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή στη συζήτηση για τον «εργασιακό νόμο» ισχυριζόταν ότι έρχεται να προστατεύσει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Προφανώς γι’ αυτό έσπευσε μέχρι και ο οικονομικός σύμβουλος του, ο κος Πατέλης, να στηρίξει τον νόμο Χατζηδάκη και να δηλώσει ότι είναι ψέμα ότι ευθύνεται για τον εργοδοτικό εκβιασμό της efood.

Βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ «προστασία» είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα και η θέσπιση τεκμηρίου που επιτρέπει στις πλατφόρμες να ασκούν εργοδοτικούς εκβιασμούς ώστε να μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας υπό την απειλή της ανεργίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments