Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Ελληνική NAVTEX για το Nautical Geo

Ελληνοτουρκικά: Ελληνική NAVTEX για το Nautical Geo
Ελληνοτουρκικά: Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην έκδοση μίας νέας ναυτικής οδηγίας για την συνέχιση των ερευνών του Nautical Geo.
Ελληνοτουρκικά: Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην έκδοση μίας νέας ναυτικής οδηγίας για την συνέχιση των ερευνών του Nautical Geo.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ το νέο επεισόδιο είναι η έκδοση μίας NAVTEX από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις έρευνες του Nautical Geo που προκάλεσε αντιδράσεις στην Άγκυρα. Πρόσφατα η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX που δέσμευε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για έρευνες του Yunus. 

Πιο συγκεκριμένα, νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, μετά το διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, στέλνει η Ελλάδα, ανανεώνοντας τη NAVTEX για έρευνες ανατολικά της Κρήτης.

Το περιστατικό

Τις τελευταίες ώρες το ερευνητικό έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου, προφανώς για προμήθειες, όμως η ναυτική οδηγία από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, δίνει την άδεια συνέχισης των ερευνών στην ίδια περιοχή που κινείται όλες αυτές τις μέρες, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Συνέπεια του εκνευρισμού αυτού αποτέλεσε και η λεκτική διά ασυρμάτου παρενόχληση όπου είχε ζητηθεί από τον Κυβερνήτη του Nautical Geo να σταματήσει την έρευνα και να αποχωρήσει.

Ο εκνευρισμός των Τούρκων

Οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι οι έρευνες διεξάγονταν στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα και με τον σχετικό παράνομο χάρτη που κατέθεσαν στον ΟΗΕ το 2020.

Ωστόσο, ο καπετάνιος του Nautical Geo ενημέρωσε τον κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας ότι βρίσκεται σε Ελληνικά ύδατα κι έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις μόνες αρμόδιες διεθνώς αρχές οι οποίες είναι Ελληνικές.

«Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες πλοήγησης των ελληνικών αρχών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα» φέρεται να είπε ο καπετάνιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open.

Η τουρκική φρεγάτα παραμένει στην περιοχή σε μεγαλύτερη απόσταση από το ερευνητικό ενώ βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments