Ελλάδα

Οδοντιατρεία τεστ: Οι εισηγήσεις των ειδικών για τα οδοντιατρεία

Οδοντιατρεία τεστ: Οι εισηγήσεις των ειδικών για τα οδοντιατρεία
Οδοντιατρεία τεστ: Μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν τα μέτρα για τα οδοντιατρεία.

Νέα μέτρα για τα οδοντιατρεία εισηγούνται οι ειδικοί με την χρήση των τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε αλλαγή των μέτρων που είχε εισηγηθεί προς το κυβερνητικό επιτελείο.

Πιο συγκεκριμένα, οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν να μην απαιτείται από τους εμβολιασμένους κανένα είδους τεστ για επίσκεψη ή επεμβατική πράξη στα οδοντιατρεία. Παρόλα αυτά, δεν ισχύει το ίδιο για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τα νέα μέτρα για τα οδοντιατρεία

Επιτρέπεται όμως η επίσκεψη χωρίς rapid test, εάν πρόκειται έκτακτη επίσκεψη με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος (αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.α. ενώ δεν παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.α.).

Μάλιστα, η Επιτροπή άλλαξε την εισήγηση της, μετά τις αντιδράσεις και από το γεγονός πως οι οδοντίατροι παρουσίασαν στοιχεία, ότι έχουν λύσει το θέμα με το αερόλυμα (τη μετάδοση του ιού από τα σταγονίδια που εκλύονται από τις οδοντιατρικές εργασίες).

Μέχρι στιγμής όμως, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, παραμένει θολό και όλα -μάλλον- θα αποσαφηνιστούν με τη νέα ΚΥΑ που ορίζει τον τρόπο επίσκεψης στον οδοντίατρο.

Τι λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Φροντίδας

Δώσαμε εντολή στους οδοντιάτρους μας να δέχονται ασθενείς χωρίς rapid test, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Φροντίδας, Αθανάσιος Λεβλιώτης.

«Δημιουργούν δεν δημιουργούν αερόλυμα εμείς θα δεχόμαστε τους ασθενείς» επισήμανε και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στους εμβολιασμένους ασθενείς. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τους ανεμβολίαστους, τόνισε ότι δεν μπορούν να μη δέχονται ασθενείς που έχουν έκτακτες περιπτώσεις. «Δώσαμε όρκο στον Ιπποκράτη» σημείωσε.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο υγείας προχώρησε χθες σε διευκρινίσεις, αναφέροντας πως κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Σχετικά με τους συνοδούς, τονιζόταν:

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments