Οικονομία

11η Έκθεση αξιολόγησης: Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα δηλώνει η Κομισιόν

11η Έκθεση αξιολόγησης: Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα δηλώνει η Κομισιόν
11η Έκθεση αξιολόγησης: Η Κομισιόν στην 11η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει πως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ταχύτερα σημάδια ανάκαμψης από το αναμενόμενο.

Η Κομισιόν στην 11η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει πως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ταχύτερα σημάδια ανάκαμψης από το αναμενόμενο. Στην έκθεση η Κομισιόν αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 4,3% φέτος ενώ για το 2022 εκτιμά ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στο 6%, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εαρινές προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης καθώς και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο προκειμένου να βρεθεί η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από ό,τι προ πανδημίας και επισημαίνει ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται με καλό ρυθμό σε μεγάλο εύρος τομέων.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στις θερινές προβλέψεις της Επιτροπής για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022, επισημαίνει την περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 15,9% σε σχέση με το 17,1% του δευτέρου τριμήνου με όχημα την τουριστική σεζόν, ωστόσο σημειώνει την αβεβαιότητα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, η έκθεση υπενθυμίζει την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων προς την Ελλάδα ύψους 3,96 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου και επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπει την κινητοποιήση συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Σημειώνει ακόμα ότι το ελληνικό σχέδιο που υιοθέτησε η Κομισιόν θέτει το στρατηγικό ορίζοντα για συνολικά 21 δισ. ευρώ επενδύσεων.

Συνολικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Σταϊκούρας: Η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου

Δήλωση σχετικά με την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου. “Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι: “κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές. Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –,η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments