Ελλάδα

Μητσοτάκης – Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία: Η Ελλάδα αποκτά τρεις φρεγάτες Belharra

Μητσοτάκης – Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία: Η Ελλάδα αποκτά τρεις φρεγάτες Belharra
Μητσοτάκης - Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία: Τη συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra θα ανακοινώσουν αύριο από το Ελιζέ οι δύο ηγέτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης – Εμάνουελ Μακρόν ανακοινώνουν αύριο Τρίτη μία νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι.

Στην εμβάθυνση της αμυντικής τους συνεργασίας μέσω της συνομολόγησης μίας νέας αμυντικής συμφωνίας θα προχωρήσουν Ελλάδα και Γαλλία. Μητσοτάκης - Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία

Μητσοτάκης – Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία: Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας

Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών. Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση η απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».

Μητσοτάκης – Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία: Η κλάση φρεγατών Belharra

Το Frégates de taille intermédiaire (FTI) (ΦΕΜ, ελληνικά: Φρεγάτες με ενδιάμεσο μέγεθος) είναι ένα γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και δημιουργίας μιας κατηγορίας φρεγατών που θα χρησιμοποιηθούν από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Προς το παρόν, το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε πλοία, τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε υπηρεσία από το 2023 και μετά. Ο τύπος φρεγάτας χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως “Frégate de Défense et d’Intervention” (FDI) με το πλοίο να ονομάζεται “Admiral Ronarch”. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Μητσοτάκης - Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία

Το πρόγραμμα Intermediate Frigate (FTI) ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα στόλο δεκαπέντε φρεγατών πρώτης-τάξης και επιτρέπει στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να λειτουργήσει σε μια ζώνη κρίσης, όπως συνιστάται στη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα και την Εθνική Ασφάλεια του 2013. Αυτές οι φρεγάτες εντάσσονται στα δέκα δείγματα της κλάσης FREMM πολλαπλών ρόλων (Aquitaine) και της κλάσης Horizon.

Ο υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian ανακοίνωσε την έναρξη αυτού του προγράμματος στις 29 Μαΐου 2015 στη ναυτική βάση της Lann-Bihoué (Ploemeur, Morbihan). Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να παραχθούν συνολικά πέντε πλοία, ώστε τα πρώτα να αποτελέσουν μέρος στο πρόγραμμα τριών τελευταίων προγραμματισμένων φρεγατών της κλάσης Aquitaine.

Οι FTI, με περιορισμένο μέγεθος, θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στις απαιτήσεις των εξαγωγικών αγορών σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού και θα επέτρεπαν επίσης τη διατήρηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και παραγωγής των γαλλικών ναυπηγείων.

Αυτά τα πλοία θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα ως φρεγάτες πρώτης γραμμής αλλά θεωρείται ότι δεν είναι επαρκώς οπλισμένες. Προβλέπεται εκσυγχρονισμός αυτής της κλάσης, αναμένοντας την παράδοση της πρώτης φρεγάτας ενδιάμεσου μεγέθους το 2023.

Μητσοτάκης - Μακρόν ανακοινώνουν αύριο αμυντική συμφωνία

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας στις 21 Απριλίου του 2017 ανακοίνωσε την ανάθεση στην Naval Group (πρώην DCNS) την σύμβαση για την ανάπτυξη και κατασκευή πέντε φρεγατών μεσαίου μεγέθους (FTI) που θα προορίζονται για το γαλλικό ναυτικό. Η νέα φρεγάτα, που ονομάζεται BELH@RRA (Μπελαρρά), θα είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες που αναπτύχθηκαν από την εταιρία Thales και θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Aster 30 από το MBDA Aster 15/30:

  • Το ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών SEA FIRE με τέσσερις σταθερές κεραίες, το οποίο θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενός ευρέος φάσματος αποστολών, από την αυτοάμυνα του πλοίου έως την εκτεταμένη αεράμυνα και μπορεί να αναπτύξει το MBDA Aster 15/30
  • Η compact έκδοση του συρόμενου σόναρ CAPTAS-4, προσφέρει την ίδια αντοχή ανίχνευσης εξαιρετικά μακράς εμβέλειας με την πρωτότυπη έκδοση του CAPTAS-4 με 20% μικρότερο βάρος και ένα ίχνος σχεδόν 50% μικρότερο, το οποίο φέρεται ότι είναι το καλύτερο στην κλάση του Thales.
  • Το ενσωματωμένο σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών Aquilon και ένα IFF (Identify Friend of Foe – Αναγνώριση φίλου ή εχθρού) που συνεργάζεται με το ραντάρ SEA FIRE
  • Το σύστημα SENTINEL, ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακού ηλεκτρονικού πολέμου που δημιουργήθηκε γύρω από μια αρθρωτή αρχιτεκτονική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments