Nέα της αγοράς

Πηνειός: Περίσσευμα ευαισθησίας στο κάλεσμα της ΟΛΥΜΠΟΣ

Πηνειός: Περίσσευμα ευαισθησίας στο κάλεσμα της ΟΛΥΜΠΟΣ
Πηνειός: Η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ συνέχισε για άλλη μία χρονιά τις περιβαλλοντικές της δράσεις, απευθύνοντας νέο κάλεσμα στους πολίτες της Λάρισας.
Πηνειός: Η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ συνέχισε για άλλη μία χρονιά τις περιβαλλοντικές της δράσεις, απευθύνοντας νέο κάλεσμα στους πολίτες της Λάρισας.

Ο Πηνειός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο επίκεντρο! Η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ πραγματοποίησε για άλλη μία χρονιά δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηνειός: Η ΟΛΥΜΠΟΣ δίπλα στο περιβάλλον

Οι όχθες του Πηνειού άνοιξαν και φέτος την αγκαλιά τους για να υποδεχτούν το πλήθος των Λαρισαίων που έσπευσαν να τις φροντίσουν.

Ο ζεστός φθινοπωρινός ήλιος μας υποδέχτηκε το Σάββατο στο ποτάμι σε έναν πρωινό περίπατο που συνοδεύτηκε από περισυλλογή σκουπιδιών τα οποία δεν λείπουν δυστυχώς ποτέ από το οικοσύστημα του Πηνειού.

Σε αυτή την εξόρμηση, όμως, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι τα απορρίμματα ήταν λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Πηνειός

Πηνειός: Η περιβαλλοντική δράση της ΟΛΥΜΠΟΣ πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και τη συμμετοχή του συλλόγου των μαραθωνοδρόμων.

Οι πάντες εξοπλίστηκαν με γάντια, μάσκες και σακούλες ενώ η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας φρόντισε με δικό της όχημα για τη μεταφορά του συνόλου των σκουπιδιών που συλλέχτηκαν. Πηνειός Πηνειός

Το παρών στο ποτάμι έδωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης – που αντικαθιστούσε τον απουσιάζοντα εκτός Λάρισας δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη – ενώ από την ΟΛΥΜΠΟΣ συμμετείχαν ο διευθυντής του εργοστασίου Μιχάλης Κανταρτζής, ο υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Κώστας Τόλης, και στελέχη της εταιρείας.

Όσοι πήραν μέρος στη δράση καθαριότητας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις προϊόντων της ΟΛΥΜΠΟΣ, από φυσικούς χυμούς, κρύο τσάι, σοκολατούχο γάλα και φυτικά ροφήματα ΚΑΡΠΟΣ, ενώ μοιράστηκαν και αναμνηστικά μπλουζάκια. Πηνειός Πηνειός Πηνειός

Με το πέρας της εκδήλωσης η εταιρεία παρέθεσε γεύμα, στο κέντρο Φρούριο, προς τιμή της δημοτικής αρχής, και των δημοσιογράφων στους οποίους δόθηκε η νέα έντυπη έκθεση της ΟΛΥΜΠΟΣ με τα πεπραγμένα εταιρικής υπευθυνότητας του 2020.

Πηνειός: Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος: Η ιστορία της οικογένειας Σαράντη που από την Πίνδο κατέκτησε τον Όλυμπο.

Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος: Η ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος ξεκινά από το 1965. Αρχικά ήταν μια συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία που ιδρύθηκε από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και την Αγροτική Τράπεζα.

Στις πρώτες εγκαταστάσεις της ΟΛΥΜΠΟΣ, στη Λάρισα, συγκεντρώνεται γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφους, με φάρμες στις γύρω περιοχές. Τότε, υπήρχαν ακόμα οι γαλατάδες που το μοίραζαν στις γειτονιές, καβάλα στο ποδήλατό τους και το αγνό αυτό γάλα ήταν η πρώτη ύλη για τα αυθεντικά, παραδοσιακά, προϊόντα μας. Σύντομα το δίκτυό της επεκτείνεται και στην αγορά του γειτονικού Νομού Πιερίας.

Το 1990 το πλειοψηφικό πακέτο πέρασε στους συνεταιριστές και η εταιρεία για μια δεκαετία κατέγραφε συνεχώς ζημιές. Έτσι το 2000 η ΑΤΕ κατέχοντας το 30% του εργοστασίου – το 70% το κατείχε η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών – δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του. svg%3E

Και η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας αποφάσισε να πουλήσει το 70% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Ολυμπος. Το 1999 η εταιρεία και πάλι έκλεισε με ζημιές. Οι συσσωρευμένες ζημιές της πλέον πλησιάζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν την χρεοκοπία, η Όλυμπος βγήκε σε πλειστηριασμό και την εξαγόρασαν οι αδελφοί Σαράντη, που είχαν την γνωστή γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ στην Πίνδο, για 6 εκατ. ευρώ, ένα ποσό 70% μεγαλύτερο από αυτό που πρόσφερε ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής.

Οι Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης βρίσκονταν στον χώρο από το 1985 με την ΤΥΡΑΣ αλλά η ενασχόληση της οικογένειάς τους με τον κλάδο είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Από το 1950, στο Περιβόλι Γρεβενών, σε αυτό το μικρό χωριό της Πίνδου, η οικογένεια είχε δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση στην οποία παρασκεύαζε γιαούρτια και τυριά με τις παραδοσιακές συνταγές και τα διακινούσε και στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. svg%3E

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο Στέργιος Σαράντης μαζί με τους δύο γιους του δημιουργούν μια ομόρρυθμη εταιρεία, την ΤΥΡΑΣ, κατασκευάζοντας τότε ένα σύγχρονο για την εποχή τυροκομείο, λίγο έξω από τα Τρίκαλα, στον δρόμο για την Πύλη.

Τα αδέρφια Σαράντη δίνουν νέα πνοή στην Όλυμπος. Το 2003 η ΤΥΡΑΣ εξαγοράζει την TYRBUL SA στη Βουλγαρία και κατασκευάζει στη γειτονική χώρα εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν, η εξαγορά της TYROM SA στη Ρουμανία και η ίδρυση του πρώτου εργοστασίου.Το 2005 η Όλυμπος εισέρχεται στην κατηγορία των φρέσκων χυμών. svg%3E

Το 2008 οι αδερφοί Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης προβαίνουν στην εξαγορά μιας ακόμη συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, της «Ροδόπης» και πλέον αποκτούν παραγωγική μονάδα και στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή με σημαντικές ζώνες γάλακτος. Το 2009 αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ιδρύουν την εμπορική εταιρεία «Olympus Dairy USA Corp.» και την άνοιξη του 2010 ξεκινούν τις εξαγωγές γιαουρτιού στις ΗΠΑ.

Δραστηριότητα, ωστόσο, την οποία η «Ολυμπος» αποφασίζει να διακόψει το 2013, θεωρώντας την μη συμφέρουσα, συνεχίζοντας, ωστόσο, τις εξαγωγές φέτας. Η Ευρώπη, από την άλλη, αποδεικνύεται πολύ πιο ελκυστική και η εταιρεία τα επόμενα χρόνια ιδρύει θυγατρικές στην Ιταλία, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μικρό κάποτε τυροκομείο αποτελεί πλέον όμιλο με πέντε εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και 1.214 εργαζομένους.

Το 2012 η ΤΥΡΑΣ εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της επίσης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» (συγκεκριμένα του 67,7% αυτής που αποτελούσε τη συμμετοχή της ΑΤΕbank στην εταιρεία), η προσφορά της όμως δεν επελέγη και η ηπειρώτικη επιχείρηση κατέληξε στη Simos Foods. Η ΤΥΡΑΣ, μάλιστα, είχε δημοσίως και με επιστολές της στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αμφισβητήσει έντονα τη μέθοδο αξιολόγησης των προσφορών.

Το 2014 η ΤΥΡΑΣ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κ. Δ. Σαράντη, είχε προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς της ΔΕΛΤΑ έναντι 200 εκατ. ευρώ (καταβολή μετρητών και ανάληψη τραπεζικών υποχρεώσεων), κάτι που διαψεύσθηκε τότε από την MIG.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 απορρόφησε την εταιρεία Ροδόπη ενώ έναν χρόνο αργότερα δημιουργείται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ένα χρόνο αργότερα από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» απορροφήθηκε και η μητρική «ΤΥΡΑΣ» ενώ στον όμιλο στη συνέχεια υπάγονται μεταξύ άλλων η ΤΥΡΑΣ, η Όλυμπος, η Ροδόπη και η TYRBUL SA.

Οι επενδύσεις όμως της οικογένειας Σαράντη δεν σταματούν. Η Εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία εισέρχεται σε νέες αγορές με την εξαγορά της εταιρείας φυσικού μεταλλικού νερού Δουμπιά, θυγατρικής της γνωστής οινοποιίας Μαλαματίνα. Φυσικά τα “δυνατά χαρτιά” παραμένουν το γάλα και οι χυμοί όπου κατέχει ηγετικό μερίδιο στην συγκεκριμένη αγορά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments