Ελλάδα

Μετασεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσαν κτίρια και σημειώθηκε κατολίσθηση

Μετασεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσαν κτίρια και σημειώθηκε κατολίσθηση
Μετασεισμός στην Κρήτη: Το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά στο νομό Ηρακλείου ζουν ακόμα μια ημέρα τρόμου.

Σοβαρές υλικές ζημιές προξένησε και σήμερα η νέα, έντονη, σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη.

Η μετασεισμική δόνηση ήταν της τάξεως των 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 13,3 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ και τους δεκάδες μετασεισμούς.

Το Αρκλαλοχώρι κι άλλα χωριά του Ηρακλείου βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και επιφυλακή. Οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ισχυρό μετασεισμό, προβλέποντας περίπου 5 Ρίχτερ κι εν τέλει επιβεβαιώθηκαν σήμερα το πρωί (28/9). Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες καταρρεύσεις κτισμάτων, ενώ στην περιοχή σηκώθηκε σκόνη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Creta24.gr, κτίσματα και κατοικίες του χωριού κατέρρευσαν το πρωί της Τρίτης.

Επίσης, προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά.

Δύσκολη νύχτα στο Αρκαλοχώρι – «Ξεσπιτώθηκαν 1.000 κάτοικοι

Πέπλο τρόμου έχει επισκιάσει το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, με τους κατοίκους να έχουν χάσει τον ύπνο τους και να έχουν στήσει σκηνές. Περίπου 2.500 κάτοικοι κοιμήθηκαν εκτός της οικείας τους κι ανάμεσά τους ήταν βρέφη 20 ημερών, παιδιά τριών ετών, ηλικιωμένοι και καρκινοπαθείς.

Το 80% του Αρκαλοχωρίου έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό στην Κρήτη, τόνισε η πρόεδρος της κοινότητας. Σήμερα (28.09.2021) θα βρεθεί στην περιοχή και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις μεγαλύτερες ζημιές από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ τις έχει υποστεί το Αρκαλοχώρι, ενώ πολύ μεγάλες είναι ζημιές και στα Ρουσσοχώρια. Και εκεί, ο κόσμος πέρασε τη νύχτα σε σκηνές και στα αυτοκίνητά του, αφού στα σπίτια τους δεν μπορούν να επιστρέψουν. Και δεν έχει μείνει και τίποτα όρθιο…

«Πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση είναι τραγική. Φοβόμασταν να κοιμηθούμε σπίτι. Πήραμε κάτι κουβέρτες. Εσωτερικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο σπίτι. Ένα ποτήρι για να πιούμε νερό δεν έχουμε» δήλωσε στο MEGA κάτοικος των Ρουσσοχωρίων.

Πολλά σπίτια, και ιδιαίτερα τα παλιά, έχουν καταστραφεί. Στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.

«Τα  σπίτια είναι ακατοίκητα. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ποιος θα φτιάξει τα σπίτια; Έρχεται χειμώνας» υπογράμμισε ο κ. Μανώλης, άλλος κάτοικος του ίδιου χωριού. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μανώλης, στους κατοίκους του χωριού δεν έχει προσφερθεί φαγητό ακόμα.

Συνιστούν προσοχή οι σεισμολόγοι

Σημειώνεται πως από το πρωί της Δευτέρας έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με τους σεισμολόγους να εξηγούν πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για μεγάλες δονήσεις.

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς» δήλωσε στο MEGA ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία», εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ» πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments