Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινούν σήμερα πληρωμές σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινούν σήμερα πληρωμές σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινούν από σήμερα 29 Σεπτεμβρίου η καταβολή των αναδρομικών σε 133.692 παλαιών συνταξιούχων.

Ξεκινούν από σήμερα 29 Σεπτεμβρίου η καταβολή των αναδρομικών σε 133.692 παλαιών συνταξιούχων. Θα καταβληθούν με εμβόλιμη πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους κατ΄εφαρμογή του νόμου 4670/2020. Παράλληλα, από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

Ποια τα ποσά που θα δοθούν

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%. Ενώ, με βάση τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων για πάνω από 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους αποτέλεσε μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία λόγω των εκατοντάδων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών διατάξεων και των διαφορετικών προδιαγραφών των τ. Ταμείων.

Ξεκινά άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση

Από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ gr:

  • Α) σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,
  • Β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία,
  • Γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κλπ

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω 3 προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,
  • Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά το Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου),
  • Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Τον Οκτώβριο αναμένονται οι 1200 επιστήμονες να συμμετάσχουν στην διαδικασία απονομής των συντάξεων

Πάνω από 1.200 λογιστές και δικηγόροι πιάνουν δουλειά από Οκτώβριο για την γρηγορότερη απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Από χθες ξεκίνησε η εκπαίδευση δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών από τον ΕΦΚΑ για να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Αυξήθηκαν σε 1.200 από 180 οι δικηγόροι και λογιστές

Με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, οι συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης αυξάνονται από 180 σε 1200, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων. Σημειώνεται πως για την εκπαίδευση-πιστοποίηση τους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τόσο ασύγχρονα μέσω διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας (Moodle) στον ιστότοπο howto.gov.gr, όσο και με διαδικτυακά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments