Οικονομία

Σκρέκας: Στα 2 με 3 ευρώ η αύξηση στις καταναλώσεις ρεύματος – Τι ανέφερε για τη ΔΕΗ

Σκρέκας: Στα 2 με 3 ευρώ η αύξηση στις καταναλώσεις ρεύματος – Τι ανέφερε για τη ΔΕΗ
Σκρέκας: Για μια σειρά θεμάτων όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος μίλησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας.

Για μια σειρά θεμάτων όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος μίλησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας.

Στα 2 με 3 ευρώ οι αυξήσεις στις καταναλώσεις ρεύματος

Για την κατανάλωση ρεύματος εκτίμησε ότι η αύξηση στο κόστος των καταναλώσεων για τους  μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο για ένα μέσο νοικοκυριό με μια μέση κατανάλωση , δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2-3 ευρώ τον μήνα.«Η ελληνική κυβέρνηση μαζί ίσως είναι η πρώτη που έσπευσε να λάβει μέτρα στήριξης για τους καταναλωτες απέναντι στο ράλλι των τιμών ενέργειας». ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Για ενδεχόμενες αυξήσεις σε τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ρεύματος

Οι τιμές στο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα δεν καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση οποιαδήποτε χώρας «Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας» προειδοποίησε ο κ.Σκρέκας , υπενθυμίζοντας ότι  μέχρι και τον Δεκεμβριο έχει ανακοινωθεί 20% αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος. «Εφόσον δούμε ότι αυτές οι συνθήκες συνεχιστούν και μετά τον Δεκέμβριο, εδώ είμαστε για να στηρίξουμε τους Έλληνες», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Για τη ΔΕΗ

Για την πώληση της ΔΕΗ «Έχουν έρθει 3 δις εκατ ευρώ στην ελληνική  αγορά  από την πώληση του 49%  του μεριδίου της ΔΕΗ . Προχωράμε σε άυξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα φέρει έσοδα 750 εκατ ευρώ στην ΔΕΗ ώστε να γίνει οικονομικός πρωταθλητής και βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληινκής οικονομίας».

Σκρέκας: Έκπτωση για όλους στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πως θα εφαρμοστεί

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών. Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ.

Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1 – 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ.Παράλληλα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε πως από το νέο έτος τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες.

Πως θα γίνουν οι εκπτώσεις

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments