Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Η Κίνα μπλόκαρε την πρόσβαση σε διαδικτυακό μουσείο για την Τιενανμέν

Χονγκ Κονγκ: Η Κίνα μπλόκαρε την πρόσβαση σε διαδικτυακό μουσείο για την Τιενανμέν
Χονγκ Κονγκ: Σύμφωνα με έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια, αξιωματούχοι στην κινεζική επικράτεια καταπιέζουν ομάδες που τιμούν τις δημοκρατικές διαδηλώσεις του Πεκίνου το 1989.

Η πρόσβαση σε ένα διαδικτυακό μουσείο αφιερωμένο στα θύματα της καταστολής της Κίνας κατά των δημοκρατικών διαδηλωτών το 1989 στην και γύρω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου φαίνεται ότι ήταν περιορισμένη στο Χονγκ Κονγκ, με τον ιστότοπο να κατηγορεί τις αρχές για λογοκρισία.

Χονγκ Κονγκ: Χωρίς πρόσβαση οι χρήστες

Τα εγκαίνια του «Μουσείου 8964» ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι χρήστες του Χονγκ Κονγκ δεν έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα από την Πέμπτη χωρίς να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα. Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου PCCW αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι πάροχοι HKBN και 3HK δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. “Αυτή είναι μια επαίσχυντη πράξη για τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το διαδικτυακό μουσείο.

Το διαδικτυακό μουσείο λειτουργεί μία ανεξάρτητη ομάδα, αλλά χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdfunding το 2020 από τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ. Με κινούμενα σχέδια και αποσπάσματα ποίησης που οδηγούν την εμπειρία του χρήστη, ο ιστότοπος διατηρεί και εμφανίζει αρχεία, εικόνες, προφορική ιστορία και κειμήλια από την πλατεία Tiananmen «αιώνια», σύμφωνα με την περιγραφή του.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά είπε ότι η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια αναφέρει ότι “η αστυνομία μπορεί να απαιτήσει από τους παρόχους υπηρεσιών να λάβουν μέτρα για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες που είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια”.

Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ: Χάνονται ολοένα και περισσότερες ελευθερίες

Ενώ το διαδίκτυο στην ηπειρωτική Κίνα λογοκρίνεται σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση σε ξένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες είναι αποκλεισμένη, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ απολαμβάνουν μέχρι τώρα μεγαλύτερες ελευθερίες στο πλαίσιο του “μία χώρα, δύο συστήματα” που συμφωνήθηκε όταν η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στα κινέζικα κυβερνά το 1997.

Η καταστολή του 1989 είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην ηπειρωτική Κίνα, που παραλείπεται στα επίσημα σχολικά βιβλία και λογοκρίνεται έντονα στο διαδίκτυο. Ακόμη και απλές εικόνες κεριών ή χαρτιών που δείχνουν τους αριθμούς 6 και 4 – για να αντικατοπτρίζουν την ημερομηνία της σφαγής – αναθεωρούνται στο κινεζικό Διαδίκτυο. Συχνά ακτιβιστές έχουν συλληφθεί πριν από κάθε επέτειο και οι γονείς απαγορεύουν να θρηνούν παιδιά που πέθαναν στην πλατεία.

Εν τω μεταξύ, στο Χονγκ Κονγκ εξαλείφονται και άλλα ίχνη των προηγούμενων ελευθεριών του. Αυτή την εβδομάδα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή για τη σκληρή δημοσιογραφία της, εξέδωσε νέες συντακτικές οδηγίες που απαιτούν από το προσωπικό να υποστηρίζει την κυβέρνηση «για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και συμφερόντων». Η Kitty Choi, διευθύντρια ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι του RTHK θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παίρνουν συνεντεύξεις από πηγές που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αρκεί να είναι «γνήσια σχόλια που γίνονται από πραγματικούς ανθρώπους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments