Κόσμος

Εμβόλια: Νέες παρενέργειες για τα Johnson & Johnson και AstraZeneca

Εμβόλια: Νέες παρενέργειες για τα Johnson & Johnson και AstraZeneca
Εμβόλια: Τις αναγνώρισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Νέες παρανέργειες αναγνωρίστηκαν για τα εμβόλια Johnson & Johnson και Astrazeneca. Για τα δύο εμβόλια αναγνωρίστηκε η αυτοάνοση θρομβοπενία, η οποία οφείλεται σε εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αιμοπετάλια. Το εμβόλιο της Janssen, είναι ακόμη πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεβικής θρομβοεμβολής που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε θάνατο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Εμβόλια: Πότε εμφανίζεται η φλεβική θρομβοεμβολή

Η φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) εμφανίζεται όταν σχηματιστούν θρόμβοι σε βαθιές φλέβες, συνήθως στο χέρι ή το πόδι. Οι θρόμβοι μπορούν να παρασυρθούν από την κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στους πνεύμονες ή να αποφράξουν άλλα αγγεία, μια επιπλοκή που μπορεί δυνητικά να αποβεί θανατηφόρα. Πρόκειται για διαφορετική πάθηση από την θρόμβωση σε συνδυασμό με θρομβοπενία (θρόμβοι και χαμηλά αιμοπετάλια), η οποία είχε ήδη αναγνωριστεί ως σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της J&J.

Εμβόλια

Στο εξής το φυλλάδιο του σκευάσματος θα περιλαμβάνει και τη VTE στη λίστα των σπάνιων παρενεργειών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΜΑ, στις κλινικές δοκιμές της Johnson & Johnson η συχνότητα VTE στους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ήταν υψηλότερη από ό,τι στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο.

Ωστόσο σε μια δεύτερη κλινική μελέτη το εμβόλιο δεν βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. O EMA αποφάσισε τελικά να αναγνωρίσει τη νέα παρενέργεια λαμβάνοντας υπόψη και δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Εμβόλια: Η αυτοάνοση θρομβοπενία

Ως παρενέργεια στο φυλλάδιο του εμβολίου της J&J, αλλά και στο εμβόλιο της AstraZeneca, θα αναφέρεται στο εξής και η αυτοάνοση θρομβοπενία, δηλαδή η μείωση των αιμοπεταλίων του αίματος λόγω εσφαλμένης επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πτώση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αιμορραγία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, η παρενέργεια είναι «πολύ σπάνια» και συνήθως εκδηλώνεται τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. O κίνδυνος πτώσης των αιμοπεταλίων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από τη χορήγηση του εμβολίου, επισημαίνει ο οργανισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments