Οικονομία

Fitch: Αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

Fitch: Αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία
Fitch: Ανοδικά προς τα πάνω αναθεώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ανοδικά προς τα πάνω αναθεώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 6%. Παράλληλα, δεν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω της ανοδικής αναθεώρησης για το ΑΕΠ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 4,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, συμπληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 που προκλήθηκε από την πανδημία. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν περίπου 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ επανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στο προ πανδημίας επίπεδό του, αναφέρει ο οίκος.

Τι προβλέπει για τους ρυθμούς αύξησης

Ο Fitch υποθέτει κάποια μεταβλητότητα στους τριμηνιαίους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, η οποία περιορίζει την ανοδική αναθεώρησή του. «Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην αύξηση του κόστους των εισροών, θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη, όπως θα μπορούσε και μία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Για το δημόσιο χρέος

Για το δημόσιο χρέος εκτιμά ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί του 207% το 2021, όπως προέβλεπε τον Ιούλιο. «Προβλέπουμε ότι το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φθάνοντας το 196,2% το 2023», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το χρέος είναι διογκωμένο από τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου που φθάνουν περίπου στο 18% του ΑΕΠ το 2021.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments